Akkerbouw

Nieuws

Recordareaal tulpenbollen, maar geen recordoogst

Nog nooit eerder zijn in Nederland zoveel tulpenbollen uit de grond gehaald als dit jaar, zo maakt branchevereniging KAVB dinsdag bekend.

Sinds 2000 is de teeltoppervlakte van tulpen met 36% gegroeid tot bijna 12.000 hectare nu. Dit is gebaseerd op de opgaves aangegeven bij de bloembollen keuringsdienst, vertelt KAVB-adjunct-directeur André Hoogendijk. Het CBS houdt ook areaalcijfers bij, die wat afwijken van de areaalcijfer van de keuringsdienst bloembollen. De trend is echter gelijk.

Groei van 400% in tulpenbloemen

De verkoop van tulpenbloemen groeide nog veel harder. In 2000 bedroeg dit een half miljard, nu is dat 2 miljard, een groei van 400%t. De groei kwam vooral doordat de retail als Albert Heijn en Jumbo ook bloemen zijn gaan verkopen. In Duitsland zijn bijvoorbeeld de Lidl en Aldi grootafnemers van tulpen geworden. Voor elke bloem is een bol nodig. Een deel van de groei in bloemen is ook gerealiseerd door verschuiving in afzet. Zo’n twintig jaar terug ging 50% van de bollen naar de broeierijen en 50% werd verkocht als droogverkoop, de zogenoemde tulpenbollen in zakjes die mensen zelf in de tuin konden uitplanten. Tegenwoordig gaat driekwart van de geproduceerde bollen naar de broeierij en slechts 25% richting droogverkoop. Hoogendijk voorziet verdere groei in tulpen en tulpenbollen.

Recordoogst bollen nog onzeker

Ondanks een recordareaal is nog niet zeker of er ook een recordoogst aan bollen is. Door de hete juni-maand valt de hectare-opbrengst tegen. Het meerjarig gemiddelde leverbare bollen bedraagt 500.000 bollen per hectare. Dit jaar blijven we daar onder, maar de exacte cijfers zijn nog niet voorhanden, aldus Hoogendijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.