Foto: Hans Banus AkkerbouwNieuws

Noordoosten moet vrijdag op phytophthora letten

Het is een vrij rustige week wat betreft het risico op phytophthora, zo blijkt uit de kaartjes van Dacom, waarop het ziekterisico wordt aangegeven. De meeste dagen kennen voornamelijk groene stipjes, wat positief is voor aardappeltelers.

Door het miezerende weer van zondag op maandag waren de infectiekansen maandag nog matig. Voor de rest van de week is vrijdag de meest risicovolle dag voor wat betreft phytophthora, ingegeven voor de voorspelde regen op donderdag. Dacom voorziet het hoogste risico op de schimmelziekte in het noordoosten van Nederland (zie illustratie hieronder). Het aantal uitbraken is nog relatief gering.


De Dacom-kaartjes geven het risico op infecties aan; ze zeggen niets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast.

Meld phytophthorahaarden

Dacom vraagt akkerbouwers haarden te melden op de Dacom-phytophthorahaardenkaart. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid, wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviseringssysteem.

Beheer
WP Admin