Akkerbouw

Nieuws

Nedato betaalt gemiddeld € 24,70 voor pool zonder voorverkoop

Nedato betaalt voor de pool zonder voorverkoop € 24,70 per 100 kilo.

Dit is de gemiddelde poolprijs inclusief bewaarvergoeding voor alles rassen en kwaliteiten in week 13. De gemiddelde poolprijs geldt voor de rassen Fontane, Challenger, Victoria, Ramos en Bintje. Telers die Innovator, Markies, Lady Anna of Agria teelden, beuren nog meer. Voor Innovator, Markies en Lady Anna bedraagt de gemiddelde poolprijs € 25,20 per 100 kilo, voor Agria € 25,45.

Gemiddelde prijs van € 15,28 per 100 kilo

De poolprijs voor de top- en bodempool komt uit op een gemiddelde prijs van € 15,28 per 100 kilo. Bij Fontane, Challenger, Victoria, Ramos en Bintje kan de prijs in deze pool in week 13 fluctueren tussen minimaal € 13 en maximaal € 18 per 100 kilo, voor Innovator, Markies, Lady Anna en Agria tussen € 14 en € 19. Dit resulteerde in een gemiddelde prijs van € 15,28 per 100 kilo.

Klikcontracten

De klikcontracten kwamen uit op een gemiddelde prijs van € 22,08 per 100 kilo. De gemiddelde dagprijs bedraagt € 23,60. De contractprijs voor week 13 bedraagt € 12,79, afhankelijk van ras en aflevermoment.

Het Nedato Flex Systeem geeft telers de mogelijkheid om een keuze te maken uit vijf verschillende prijsvormingssystemen. Vaste prijzen, dagprijzen, klikcontracten, Top & Bodempool en pool zonder voorverkoop. Veel telers kiezen voor een combinatie, waardoor risicospreiding wordt bereikt.

Nedato is een financieel sterk en gezond bedrijf, aldus directeur Wim van de Ree. Foto: Roel Dijkstra
Nedato is een financieel sterk en gezond bedrijf, aldus directeur Wim van de Ree. Foto: Roel Dijkstra

Volgens directeur Wim van de Ree vonden de Nedato-telers de prijs voor de pool zonder voorverkoop meevallen. “In de vergadering bleek dat veel telers een euro minder hadden verwacht.”

Gemiddelde prijzen in tafelaardappelpool

De gemiddelde gerealiseerde prijzen in de tafelaardappelpool komen uit op € 25,20 per 100 kilo. De variatie in prijzen is groot. Goede kwaliteiten worden sterk beloond en komen boven de € 28 uit. Elk jaar opnieuw is het verschil tussen de beste en minste resultaten meer dan 100%.

“Nedato is een financieel sterk en gezond bedrijf,” zegt Van de Ree. Naast de hierboven genoemde telersprijzen in de pool, wordt na afloop van het boekjaar een dividend betaald aan de leden. In de laatste jaren is dat tussen de € 100 en € 167 per hectare geweest. Dit dividend is niet verwerkt in bovenstaande poolprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.