Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Nak voert voor Skal inspecties uit op kopergebruik

De NAK, de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen, voert deze maand in opdracht van Skal Biocontrole een aantal onaangekondige inspecties uit op het gebruik van koper bij de teelt van aardappelen op biologische bedrijven.

Deze extra inspecties staan los van de jaarlijkse aangekondigde inspecties van Skal en vallen onder haar risicogerichte toezicht. Het is de eerste keer dat de NAK voor Skal hierop controleert. Skal maakt gebruik van de specialistische kennis van de keurmeesters van de NAK.

Meer koper dan toegestaan

Aanleiding voor de extra onaangekondige controles is het kopergebruik van vorig jaar. Door de nattigheid in juni en juli was toen de phytophthoradruk erg hoog, waardoor biologische telers in de verleiding kwamen meer koper te spuiten dan wettelijk toegestaan. Koperoxychloride is in Nederland toegelaten als bladmeststof, maar niet als bestrijdingsmiddel. In hogere doseringen heeft koperoxychloride echter een beetje beschermende werking tegen phytophthora. Volgens de Europese biologische verordening is het toegestaan jaarlijks 6 kilo koper te spuiten, maar diverse biologische aardappeltelers spoten vaker en meer dan volgens de verordening toegestaan, bevestigenden diverse bronnen die Boerderij vorig jaar sprak. Dit leidde vorig jaar tot Kamervragen en extra residucontroles op bio-aardappelen bij supermarkten.

Biocertificeringsinstantie Skal besloot daarop in 2017 strenger op het gebruik van koper in bio-aardappelen te gaan controleren.

Eén reactie

  • propalm

    Aangezien er dit jaar geen phytophtora druk is zal er weinig (mis)gebruik van koper zijn. Of hoe ambtenaren en aankopers van supermarkten het gebruik (en misbruik van middelen niet begrijpen...

Of registreer je om te kunnen reageren.