Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Mechan koppelt trekkergegevens aan Dacom

De Mechan Groep gaat vanaf volgend jaar zijn nieuw verkochte trekkers voor twee jaar gratis koppelen aan het Dacom-platform voor teeltregistratie.

Het gaat om Valtra, Fendt en Massey-Ferguson. Via een voor de verschillende merken nog te ontwikkelen app worden gegevens die de trekker en eventueel gekoppelde machines verzamelen, automatisch ingevoerd in het teeltregistratieprogramma van Dacom.

Zowel Dacom als de Mechan Groep zeggen dat de koppeling past in beider visie dat het de boer gemakkelijker moet worden gemaakt. “We willen hem een handvat geven om te kunnen groeien. Het wegnemen van de hobbel die veel telers nog ervaren bij het aanhaken bij smart farming ofwel precisielandbouw. De instap wordt gemakkelijker als het vanzelf gaat”, zegt Lud Uitdewilligen van Dacom. “Het gaat eerst om het geautomatiseerd verzamelen en opslaan van gegevens in ons registratiesysteem. Nog niet meteen over de productie van taakkaarten. Dat is weer een stap verder.”

Niet alleen teeltregistratie

Behalve in Nederland gaat de actie ook lopen in België, waar Fendt niet in het pakket zit, maar Kubota wel. Volgens Simon Kram van de Mechan Groep zal in een volgende fase naast teeltregistratie ook worden gewerkt aan specifieke instrumenten om de rentabiliteit van trekkers op akkerbouw- en loonbedrijven te verbeteren.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin