Akkerbouw

Nieuws

Kwaliteit gedorste tarwe goed

De tarwe van dit jaar is tot nu toe duidelijk beter dan vorig jaar. Dat constateert Agrifirm Plant.

Met hectolitergewichten die ruim boven de norm van 72 zitten, is zowel de opbrengst als de kwaliteit beter. In het zuiden van Nederland is de oogst al een heel eind op weg en daar komt het grootste gedeelte van de data van Agrifirm ook vandaan. Zeeland is het verst, hier is al 65% van de tarwe gedorst, gevolgd door Limburg waar 58% is gedorst. In de andere provincies staat de meeste tarwe nog op het land. In Groningen en Friesland bestaat de oogst tot nu toe alleen uit wintergerst en koolzaad. Tarwe was daar in veel gevallen nog niet voldoende gerijpt. In Drenthe zijn de eerste percelen zomergerst geoogst, die in veel gevallen door droogte vroeg rijp zijn geworden.

Prima vochtgehaltes

Vochtgehaltes zijn in Zuid-Nederland prima voor elkaar, in de rest van Nederland is het wat natter binnengekomen. De oogst is weer tot stand gekomen door de soms regionaal vele regen, al is er gisteren in het zuidwesten van Nederland nog geoogst. Met de verwachte regendagen van de komende week zal de oogst op zich laten wachten.

Weinig dorsen komende dagen

Ook CZAV bericht over goede kwaliteit in haar werkgebied. De droge momenten tussen de buien zijn benut om te dorsen. Gemiddeld bedraagt het vochtgehalte 16%. Ook CZAV denkt dat de komende dagen weinig graan gedorst zal worden, vanwege de verwachte regen.

Of registreer je om te kunnen reageren.