Akkerbouw

Nieuws

Krappe zetmeelvoorraden zetten aardappelmarkt op scherp

Komend groeiseizoen kan nog wel eens spannend worden, meldde het Duitse aardappelconcern Emsland Group vorige week. Lagere aardappelopbrengsten kunnen leiden tot ‘shopgedrag’ bij fritesverwerkers.

Emsland Group produceert aardappelzetmeel, vlokken en granulaten. De Europese voorraden aardappelzetmeel en aardappelzetmeelderivaten zijn krap, evenals de voorraden aardappelvlokken en -granulaten. Als de totale aardappeloogst achterblijft bij het gemiddelde, zal de marktsituatie vanwege de krappe voorraden bij een gelijktijdige grote vraag op scherp komen te staan.

Groeiachterstand door droogte

Of de oogst lager uitvalt dan normaal, ligt aan het weer van de komende maanden. De groei van de aardappelen in oogstjaar 2017 vertoont grote verschillen. In tegenstelling tot de teeltgebieden in het midden en oosten van Duitsland, waar de aardappelen er gemiddeld tot goed bijstaan, werd het westen geplaagd door lang aanhoudende droogte. Daar kwam pas de afgelopen twee weken een voorlopig einde aan, door de eerste regenval. Het weer van juli tot september zal de doorslag geven voor de vraag of de planten hun groeiachterstand nog kunnen inlopen.

Ook Avebe maakt melding dat de droogte groeistagnatie geeft, maar kan nog niet zeggen of dit uiteindelijk resulteert in een lagere opbrengst. De neerslaghoeveelheden in het zetmeelaardappeltelend gebied van Avebe variëren enorm. Delen van het gebied hebben na het poten nagenoeg geen regen gehad, terwijl in andere gebieden 50 tot 60 millimeter neerslag is gevallen.

Zetmeelaardappelen op een hoop - Foto: Mark Pasveer
Zetmeelaardappelen op een hoop - Foto: Mark Pasveer

De droge bodemomstandigheden in combinatie met de tropische temperaturen laten op verschillende percelen hun sporen na. Donkergekleurde perceelgedeeltes geven aan dat de gewassen het zwaar hebben. In hoeverre dit van invloed is op het uiteindelijke resultaat, is volgens Avebe nog moeilijk aan te geven en is mede afhankelijk van de lengte van de droogteperiode.

Shoppen in zetmeelgebied

Beide concerns hebben bij een lage aardappelopbrengst last van de aanzuigende werking van de Nederlandse en Duitse fritesindustrie. Bij tegenvallende aardappelopbrengsten gaan fritesverwerkers shoppen in het zetmeelgebied. Bepaalde dubbeldoelrassen zijn namelijk geschikt voor zowel frites, vlokken als zetmeel.

In 2012 bood de frites- en vlokkenindustrie hoge bedragen om zetmeeltelers te verleiden hun overaardappelen, maar soms zelfs ook hun contractzetmeelaardappelen aan de fritesindustrie te leveren. Enkele zetmeeltelers namen daarbij de boete voor het niet nakomen van het leveringscontract aan Avebe voor lief. Om dat in de toekomst te voorkomen, verhoogde Avebe in 2013 de boete op het bewust niet nakomen van contractverplichtingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.