Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Gele roest verdringt septoria als belangrijkste graanziekte

Gele roest is momenteel de belangrijkste graanziekte. Het heeft septoria daarmee ingehaald.

Dat stelt cropadvisor Hans Buikema van Syngenta Crop Protection. Veel moderne tarwerassen zijn tegenwoordig minder vatbaar voor septoria. De nieuwe rassen hebben vaak ook resistenties tegen gele roest, maar de nieuwe gele roestvariant Warrior-Kranich weet de gele roest-resistenties snel te doorbreken. Zo lopen de rassen Lion en Benchmark dit jaar onder de roest, ondanks hun rasresistenties. Het vatbare ras Asano wordt niet meer vermeerderd, vanwege zijn vatbaarheid voor gele roest.

Laatste reacties

  • new kids

    Hè bah, heb ik net voor Benchmark gekozen. Zit je daar weer mee te klooien. Heb het trouwens nog niet waargenomen. Vroeger had je het ras Kanzler, volgens mij was die ook overgevoelig voor gele roest of was het meeldauw. Was trouwens wel een ras welke zomaar 10000 kg/ha kon opbrengen. Volgens mij moeten we daar nu ons stinkende best voor doen. Komt dat doordat de veredeling tekort schiet, of komt dat doordat de chemicaliënuitvinders niet genoeg hun best doen? Of is de kwaliteit van de kunstmest stiekem niet zo goed meer. Zijn natuurlijk de slagers die tegenwoordig hun eigen vlees keuren hé.
    Ik ga voor de eerste optie, veel bla bla bla dat we de nieuwste rassen moeten hebben maar ze worden eerder minder dan beter. En superdicht zaaien met de nieuwste techniek zaaimachine's, dat is ook niet bevorderlijk denk ik dan.
    Wie het weet mag het zeggen!

  • Ben het met u eens. Er word teveel gefocust op resistentie die na 1 of 2 jaar weer doorbroken word. Deze rezistentie gaat tenkoste van de opbrengst. Gewoon weer terug in de tijd naar de oudere soorten. Spuiten moet je toch. Erwin midden europa

Of registreer je om te kunnen reageren.