Akkerbouw

Nieuws

Emsland Group verhoogt prijs met terugwerkende kracht

Emsland Group verhoogt de in 2016 overeengekomen contractprijs met terugwerkende kracht, vanwege de goede geboekte resultaten over boekjaar 2016.

Dit geldt zowel voor de contractvolumes voor de Emsland-Stärke GmbH (zetmeel) als die voor de Emsland Food GmbH (granulaat en vlokken). Dat maakte het concern bekend.

Hoog zetmeelgehalte

De groep zal voor de contractvolumes van de zetmeelfabriek in Emlichheim uit de aardappeloogst van 2016, die opviel door het hoge zetmeelgehalte, een gemiddelde prijs van € 85 per ton uitbetalen. Deze prijs is franco fabriek, de transportkosten moeten dan door de teler worden betaald. Avebe betaalde over 2016 een gemiddelde uitbetalingsprijs van € 81 per ton, maar dit is inclusief transport. Ook de gemiddelde zetmeelgehaltes verschillen. Beide prijzen met elkaar vergelijken is daarom lastig.

Telers staan met hun trekkers met kippers in de rij voor de weegbrug bij zetmeelaardappelconcern Emsland- Stärke in Emlichheim. Foto: Jan Sibon
Telers staan met hun trekkers met kippers in de rij voor de weegbrug bij zetmeelaardappelconcern Emsland- Stärke in Emlichheim. Foto: Jan Sibon

Dividend uit ondernemingsresultaat

Voor de contractvolumes vlokkenaardappelen van de Emsland Food GmbH ligt de prijs vanwege de extra kwaliteitseisen en langere opslagperiodes nog hoger. Zij krijgen een extra nabetaling van € 3 per ton. Tevens zal het concern na besluit van de aandeelhoudersvergadering in januari een dividend uitkeren uit het ondernemingsresultaat. “Hiermee wil de onderneming een bijdrage leveren ter compensatie van de stijgende kosten van de aardappeltelers”, vertelt COO Gerrit-Jan Wesselink.

Met een hogere uitbetalingsprijs wil Emsland Group zijn grondstofpositie versterken. Emsland Group is er voor het derde jaar op rij in geslaagd de contractvolumes voor het nieuwe teeltjaar 2017 vooral in het vlokken- en granulaatsegment te verhogen. “Die ontwikkeling stemt ons tevreden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.