Akkerbouw

Nieuws

Eerste proefrooiing Aviko Potato rond gemiddelde opbrengst

De opbrengst van de belangrijkste fritesaardappelrassen ligt op dit moment op 37 ton per hectare, wat over de jaren heen vrij gemiddeld is. Dat blijkt uit de eerste proefrooiing in week 30 van Aviko Potato.

Aviko Potato publiceert de proefrooicijfers voortaan als een gemiddelde over alle fritesaardappelrassen, in plaats van per ras, vertelt Willem van Tilburg, hoofd inkoop van Aviko Potato. Vorig jaar werden de opbrengsten, onderwatergewichten en grofte van de rassen Agria, Fontane, Victoria en Innovator afzonderlijk per ras vermeld.

Zoals gezegd, de gemiddelde opbrengst over alle rassen ligt in week 30 op 37 ton per hectare, hoger dan in 2016, 2015 en 2013, maar lager dan in 2012 en 2014. Over de uiteindelijke aardappelopbrengst valt nu nog niet zoveel te zeggen, aldus Van Tilburg. Dat ligt aan de groeiomstandigheden de komende weken. “Feit is wel dat in tegenstelling tot in België en Noord-Frankrijk de droogte in Nederland eigenlijk geen rol van betekenis heeft gespeeld. PCA repte over 10 tot 13 ton per hectare minder dan gemiddeld, dat is in Nederland duidelijk niet het geval.”

Uitgebalanceerd beeld

De proefrooicijfers geven een uitgebalanceerd beeld over Nederland, omdat in alle teeltregio’s in Nederland proefrooiingen worden verricht. Op twee plekken in een perceel wordt 1,33 strekkende meter gerooid. Deze monsters worden vervolgens in het kwaliteitslaboratorium verwerkt. De cijfers worden op maandag in de week na bemonstering op de website gepubliceerd.

Het percentage grof (50 millimeter opwaarts) is hoger dan voorgaande jaren. Dat is nu 62%. Alleen in 2014 was het percentage grof hoger (65%).

Het onderwatergewicht daarentegen is met gemiddeld 325 gram nog relatief laag. Alleen in 2015 lag het in week 30 nog lager. In 2013 en 2014 zaten de rassen gemiddeld in week 30 al boven de 360 gram.

Of registreer je om te kunnen reageren.