Akkerbouw

Nieuws

Aardappelgenetica mag weer naar Argentinië

Argentinië laat weer uitgangsmateriaal voor de aardappelteelt toe uit Nederland.

De grens is open gegaan voor miniknollen en in-vitro vermeerderde aardappelplantjes. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vier jaar onderhandeld over toelating

Karst Weening die namens de Nederlandse aardappelorganisatie (NAO) betrokken was bij de vier jaar durende onderhandelingen, noemt de hernieuwde toelating van de genetica van groot belang voor de Nederlandse aardappelsector.

“De aardappelsector in Argentinië heeft veel potentie”, zegt Weening. “Het imago van Nederlands uitgangsmateriaal is uitstekend. Eindelijk mogen we weer exporteren. Dat biedt kansen voor exporterende bedrijven.”

Nederlands uitgangsmateriaal gewild in Argentinië

Volgens Weening is in Argentinië Nederlands uitgangsmateriaal erg populair bij telers en verwerkers. De grote aardappelverwerkende bedrijven in Argentinië, zoals het Nederlandse Farm Frites en Canadese McCain, zijn doorlopend op zoek naar nieuwe rassen. Dat om aan de wensen van hun afnemers tegemoet te komen en om in te spelen op de teeltomstandigheden in Argentinië.

Ook Nederlandse exporteurs van genetisch uitgangsmateriaal – HZPC, Agrico en bijvoorbeeld Meijer Potato – zagen jarenlang naarstig uit naar opening van de Argentijnse grens.

Geen afzet pootgoed, wel profiteren van royalty‘s

De opening van de grens geldt nog niet voor pootgoed; Nederlandse pootgoedtelers gaan er niets van merken in de vorm van extra afzet. Handelshuizen gaan er wel van profiteren in de vorm van royalty’s op de rassen die ze er wegzetten. “Telers met aandelen in handelshuizen gaan er zo indirect wel wat van merken”, zegt Weening.

“Nederland speelde in het verleden een cruciale rol in de Argentijnse aardappelsector door levering van nieuwe rassen en verbeteringen van bestaande rassen. Nederland kan zich nu weer profileren.”

Grens dicht na vondst ringrot in Nederland

Vier jaar geleden was de vondst van ringrot in een perceel aardappelen aanleiding voor de Argentijnse autoriteiten om de grens onmiddellijk te sluiten voor uitgangsmateriaal uit Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.