Akkerbouw

Nieuws

Weinig kans op phytophthora

Er zijn voor deze week nagenoeg geen infectiekansen op phytophthora, blijkt uit de output van het phytophthora-spuitadviessysteem van Dacom.

Voor maandag 11 juni gaf het systeem in Noord-Nederland en Flevoland nog verhoogde infectiekansen af, maar op woensdag, donderdag en vrijdag is er weinig kans op nieuwe infecties, aldus Richard Nijenstijn van Dacom.

Warm en droog weer

Het warme, droge en bestendige weer is daar verantwoordelijk voor. Weersite Weeronline geeft tot donderdag droog weer op, met oplopende temperaturen tot 22 tot 24 graden aan zee en tot 28 tot 30 graden in het binnenland. Phytophthora heeft een hekel aan hitte en de brandende zon. Vanaf donderdagavond is er kans op (onweers)buien, vooral in Oost-Nederland, maar veel neerslag valt er niet, aldus de site. Op veel plekken blijft het droog. Vrijdag en zaterdag zijn weer wat koeler, waarna volgende weer weer zomers weer aandient.

Weinig kans op phytophthora

Kans op infecties

De Dacom-kaartjes geven de kans op infecties aan, ze zeggen niet iets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast. Door de droogte is vrijwel nergens nog phytophthora aangetroffen. Compleet anders was het vorig jaar rond deze tijd. Toen was door de nattigheid bijna in elk perceel wel phytophthora te vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.