Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Vlaamse droogte natuurramp? Komende week besluit

Het Belgische weerinstituut KMI komt volgende week met een rapport over de droogte. Op basis daarvan beslist de regering of de droogte in Vlaanderen als een natuurramp wordt aangemerkt.

Als dat gebeurt, komen boeren in aanmerking voor een schadevergoeding. De boerenorganisatie ABS wil dat de overheid werk maakt van een weersverzekering, zoals Nederland ook heeft. De Vlaamse landbouwminister Joke Schauvliege constateert echter weinig animo bij de verzekeraars. Volgens de verzekeraars is de Vlaamse markt te klein om winstgevend te zijn en in tegenstelling tot Vlaanderen ziet de Waalse overheid niets in een weersverzekering. Bovendien zijn de polissen complex, vergt het vaststellen van de schade dure expertise en zijn de beheerkosten van een weersverzekering groot.

Prijzig herverzekeringscontract

Ook moet een verzekeraar een prijzig herverzekeringscontract afsluiten. De schade bij een extreem weerfenomeen kan namelijk zo hoog uitvallen, dat de verzekeraar die niet kan dragen.

Volgens Schauvliege hebben twee buitenlandse verzekeraars interesse om hun weersverzekering uit te breiden naar Vlaanderen. “Niets belet boeren en tuinders om zich bij een buitenlandse verzekeraar aan te sluiten.”

Vlaamse boer: bij officiële ramp 3 maanden voor bewijs schade

Als de Vlaamse regering de droogte erkent als natuurramp, hebben de boeren en tuinders 3 maanden de tijd om hun schade te bewijzen. De gemeentelijke schadecommissies moeten onomstotelijk kunnen vaststellen dat het de droogte is die de schade heeft veroorzaakt. De overheid vergoedt 80% van de werkelijke schade. Daarnaast geldt een schadedrempel van 30%. Daaronder vergoedt de overheid niets.

Natuurramp: niet vaker dan eens per 20 jaar

De overheid erkent een weerfenomeen alleen als een natuurramp als het eens in de 20 jaar voorkomt. “Daarna ligt de bal bij de lokale besturen”, zei Schauvliege in het parlement. “Zij moeten de schade op hun grondgebied ramen zodat we kunnen nagaan of de totale schade meer dan € 1,24 miljoen bedraagt. In dat geval komt het in aanmerking voor een erkenning als landbouwramp.”

Eén reactie

  • Peerke1

    De Belgen krijgen weer voor de zoveelste keer als het ware steun van de overheid. Wij Hollanders krijgen gegarandeerd niets. We wonen toch ook in een Europa. Maar B.V. Holland ruimt zijn eigen boeren op, geholpen door de droogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.