Foto: Cor Salverius AkkerbouwNieuws

Verhouding tussen mineralen is belangrijker dan volume

“De verhouding tussen de mineralen in de bodem heeft een groter effect op de opbrengst en de kwaliteit van de gewassen dan het volume van de mineralen in de bodem.”

Dat zegt Marco van Gurp, directeur van N-xt Soil Services. N-xt Soil Services geeft plantentelers bemestingsadvies en begeleiding met de Kinsey-Albrecht bodemanalyse als uitgangspunt.

Goede chemische samenstelling

De gedachte achter deze methode is dat de bodem in orde moet zijn om de plant goed te kunnen voeden. Dat begint met een goede chemische samenstelling van de bodem. Dat wil zeggen een juiste verhouding tussen de elementen. De verhouding tussen calcium, magnesium en kalium is daarin leidend. De ideale verhouding tussen de elementen is per grondsoort en perceel anders, afhankelijk van textuur en humusgehalte.

Kinsey-Albrecht bodemanalyse

Op basis van deze visie stelde Albrecht rond 1900 rekenregels op om de optimale verhoudingen tussen de nutriënten te bepalen en op basis daarvan een bemestingsadvies te geven. Neal Kinsey heeft de analysetechniek en de bijbehorende rekenregels doorontwikkeld en hiermee de afgelopen veertig jaar wereldwijd ervaring opgedaan. N-xt Soil Services is sinds vorig jaar consultant van de Kinsey-Albrecht Bodemanalyse in West-Europa.

Beheer
WP Admin