Akkerbouw

Nieuws

Deense DLF koopt bietenzaadveredeling van Syngenta

De Deense coöperatie DLF Seeds koopt de bietenzaaddivisie van Syngenta. Na goedkeuring van de kartelautoriteiten hopen beide concerns de deal eind september af te ronden. Ze doen geen mededelingen over de verkoopprijs.

DLF Seeds is gevestigd in Denemarken. De coöperatie is eigendom van 3.200 boeren en verkoopt wereldwijd vooral graszaad. DLF veredelt ook klaver, voederbieten en groenbemesters. Ook verkoopt DLF erwtenzaad, spinaziezaad en pootaardappelen, maar heeft daar geen eigen kweekprogramma voor. De omzet van de coöperatie bedroeg 3,6 miljard Deense kronen (€ 480 miljoen) in boekjaar 2015/2016.

Strategisch besluit

DLF koopt de bietenveredeling van Syngenta om strategische redenen, zegt marketingmanager Stig Oddershede. “DLF is al groot in graszaad en klaverzaad in grote delen van de wereld. We willen groeien in Noord-Amerika en het zuidelijk halfrond. Daarom zijn we vorig jaar een samenwerking aangegaan met het Franse veredelingsbedrijf Florimond Deprez voor het kweken van alfalfa. Door de suikerbietenbranche van Syngenta te kopen, breiden we ons portfolio uit en dat geeft groeikansen op onze afzetmarken. Syngenta verkoopt bietenzaad in Europa, Rusland, China, Japan, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Wij verkopen daar al graszaad. Dat levert synergievoordelen op.”

Een ander voordeel is dat ook de onderzoeksfaciliteiten van Syngenta voor suikerbieten overgaan naar DLF, zegt Oddershede. “Die R&D-faciliteiten kan DLF gebruiken bij onze andere gewassen. Daarnaast gaan we suikerbietenzaad leveren aan telers in Denemarken. Denemarken heeft twee suikerfabrieken, beide van de Duitse suikerproducent Nordzucker.”

Gespecialiseerde teelten

Directeur Jeff Rowe van Syngenta Global Seeds vindt DLF een goede overnamekandidaat. “De overname brengt de groei van deze activiteit op een hoger niveau. DLF Seeds is goed in de zaadproductie voor gespecialiseerde teelten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.