Akkerbouw

Nieuws

Dacom waarschuwt voor phytophthora

Het risico op infecties door de aardappelziekte phytophthora neemt deze week toe. Dat blijkt uit het phytophthoraspuitadviessysteem van Dacom.

Afgelopen weekend was de kans op infecties groot. Dinsdag is de kans op infecties nihil, maar in de dagen daarna loopt de kans op infecties weer op. Op woensdag eigenlijk alleen in het Zuiden en middenin het land. Op donderdag is de kans op infecties in het gehele land hoog, waarbij langs de Duitse grens een hogere infectiekans ligt dan langs de kust. Op vrijdag is de kans op infecties door phytophthora weer lager. Alleen in het Noorden zijn er dan nog infectiekansen.

Na weken bestendig droog weer komt deze week eindelijk wat regen van betekenis, aldus de weersite Weeronline. In combinatie met temperaturen van rond de 20 graden geeft dit een hoge druk, licht Dacom-adviseur Richard Nijenstijn toe. Weeronline geeft tot en met vrijdag buiig weer af.

De Dacom-kaartjes geven het risico op infecties aan, ze zeggen niets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast.

Meld phytophthorahaarden

Dacom vraagt akkerbouwers haarden te melden op de Dacom-phytophthorahaardenkaart. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid, wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviseringssysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.