Akkerbouw

Nieuws

‘Britten moeten resistente duist anders bestrijden’

Britse akkerbouwers moeten een andere spuitstrategie gaan toepassen om resistente duist beter chemisch te kunnen bestrijden.

Dat is de boodschap van chemieconcern Syngenta Crop Protection op het graanevent Cereals dat 14 en 15 juni is gehouden.

Britse telers rijden vaak 16 kilometer per uur, gebruiken circa 100 liter water per hectare en doppen met een maximaal driftreductie van 50%. Volgens Syngenta moeten ze maximaal 12 kilometer per uur rijden en liever nog langzamer. Ook moeten ze zeker 200 liter water per hectare gebruiken, de spuitboom maximaal 50 centimeter boven het gewas laten hangen en 90% reductiedoppen gebruiken.

Opvallend veel vraag naar reductiedoppen

De bedoeling is om zo meer actieve stof op de plant te krijgen. Met de traditionele Britse spuitwijze is dat onvoldoende. “Eigenlijk moeten de Britten meer als Nederlanders en Duitsers gaan spuiten”, zegt James Southgate van Syngenta. Normaal taalt een Britse akkerbouwer niet naar 90%-reductiedoppen, omdat deze in het Verenigd Koninkrijk niet verplicht zijn. Maar na de presentatie melden Teejet, Hypro en Lechler opvallend veel vraag naar deze doppen. Resistente duist is een groot probleem in het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwe machines waren er weinig op de beurs. Óf de fabrikanten hadden hun nieuws recent al gepresenteerd op de beurzen Eima in Bologna of de Sima in Parijs, óf ze bewaarden hun nieuws voor de komende Agritechnica in Hannover.

Toch nog een primeur

Toch gunden sommige fabrikanten de Cereals-bezoekers een primeur. Zo presenteerde John Deere een geüpdatete versie van zijn zelfrijder R4040i. Deze is voorzien van PowrSpray. Dat betekent een pomp van 1.200 liter per minuut voor vullen en een tweede pomp van 750 liter per minuut (1.000 liter-optie) voor spuiten. Ook is de transmissie vernieuwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.