Akkerbouw

Nieuws 6173 x bekeken 3 reacties

Aardappelen en grasland snakken naar water

Het is erg droog in Nederland, zeker op de zandgronden, maar de akkerbouwgewassen leiden er doorgaans nog niet sterk onder.

Volgens de kaarten van het KNMI is 2017 hard op weg om een erg droog jaar te worden. De acute schade lijkt echter op veel plaatsen nog beperkt. Dat kan snel anders worden als het niet op korte termijn gaat regenen. De regionale verschillen zijn groot.

De aardappelteelt snakt het meest naar water. Dit gewas moet knollen produceren.

Grote druk door insecten

“Aardappelpercelen staan in bloei, terwijl het gewas door de droogte nog niet is gesloten”, zegt Paul Hooijman van adviesorganisatie Delphy. “Dat is het echt tijd voor actie: beregenen, als dat kan.” De wortelen van aardappelplanten raken oververhit als de zon onder in de ruggen blijft branden, vertelt hij. “Gewassen moeten dicht staan om normaal te kunnen produceren.” Ook voor de bolvorming van de zaaiuien, die normaal gesproken rond de langste dag – 21 juni, deze week dus – begint, is vocht nodig. “Beregenen zou ik echter nog niet adviseren”, stelt Jaap Jonker van uienzaadfirma De Groot en Slot. “Pootgoed en plantuien zijn belangrijker nu.”

De droogte heeft dit seizoen geleid tot veel twee- of driewassigheid in de uienteelt. Dat is lastig bij het bepalen van de momenten van kiemremming en oogst. 80% van de uienpercelen staat er echter goed bij. De druk van insecten, zoals luizen in aardappelen en trips in uien, is door het warme weer groot. Schimmels daarentegen zijn dankzij het schrale weer vrij kansloos.

Regionale verschillen melkveehouderij

De melkveehouderij heeft vooralsnog niet veel last van de droogte, wel zijn er grote regionale verschillen. Dat hangt samen met de verdeling van regenbuien en wanneer de laatste snede tot nu toe is geoogst. In het zuiden en oosten van het land wordt wel op diverse plekken beregend. De grasgroei loopt in ieder geval terug. Grote problemen als gevolg van de droogte doen zich echter nog niet voor. Mais lijkt voorlopig vooral te profiteren van het warme weer van de afgelopen dagen op de meeste plaatsen. De groei is goed en de bodem raakt mooi bedekt.

Laatste reacties

  • boer drenth

    de akkerbouw lijden nog niet onder de droogte. Nu dan kijken ze weer met een andere bril. als wij akkerbouwers . Het is nog geen ramp ,maar de gewassen lijden hier wel onder. Ze liggen met de middag slap op het land.

  • kiepel

    Ik heb mijn gazon al 3 weken niet meer hoeven maaien. Grasgroei staat helemaal stil, ipv blad krijg je een enkele harde spriet. Voer wordt duur deze zomer.

  • annevandermeer1

    lees maar eens bepaling van economische effecten van droogte voor de landbouw , ,weet je meteen hoe de overheid denkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.