Akkerbouw

Nieuws

Ramularia ontwikkelt resistentie tegen moderne fungiciden

De schimmelziekte ramularia in gerst lijkt minder gevoelig te worden voor triazolen en moderne fungiciden op basis van SDHI’s.

De Bayerisch Landesanstalt für Lantwirtschaft wijt dat aan de zogenoemde C-H142R en C-H149R genmutaties. Strobilurines voegen tegen ramularia ook niets meer toe (volledige resistentie, G143A-mutatie). Ook bleek uit monitoring dat prothioconazool van alle triazolen de sterkste triazool tegen ramularia was, maar ook hier trad shifting (verminderde werking) op. Er zijn zelfs tegen prothioconazool volledig resistente stammen aangetroffen (I325T-genmutatie).

Nederland en Noord-Duitsland

In Zuid-Duitsland bleken de gerstfungiciden jaren terug al minder effectief, maar nu treedt dat steeds vaker ook in Noord-Duitsland op. Ook in Nederland blijken de gerstfungiciden aan kracht verloren tegen ramularia en kampten veel telers met tegenvallende opbrengsten, ondanks dat ze tweemaal tegen bladvlekkenziektes hadden gespoten.

Fungiciden met chloorthalonil

Proeven van Bayerisch Landesanstalt für Lantwirtschaft op acht locaties toonde aan dat standaard spuitschema’s aangevuld met Credo of Amistar Opti, beide fungiciden met chloorthalonil als ingrediënt, ramularia wel afdoende bestrijden. In Nederland hebben alleen Olympus, Bravo Premium, Dupont Treoris en Alternil 720 SC met chloorthalonil als ingrediënt en een toelating in gerst. Alternil 720 SC is de enige solo-chloorthalonil en daarom het meest geijkte middel als toevoegmiddel tegen zware Ramularia-schade bij moderne middelenmixen.

In Belgisch onderzoek (CARAH, 2016) gaf de toevoeging van chloorthalonil op spuittijdstip T1 een meeropbrengst van 360 kilo per hectare en op spuittijdstip T2 een meeropbrengst van 685 kilo per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.