Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Nieuwe phytophthoraklonen rukken op

Phytophthorastammen EU-36 en EU-37 veroveren Europa. Dit blijkt uit de Europees monitoringsonderzoek van netwerk EuroBlight.

Van alle stammen die in 2016 in Nederland zijn geanalyseerd, bleek 25% de relatief nieuwe kloon EU-36 te zijn en 10% de relatief nieuwe kloon EU-37. De helft van de populatie blijkt evenals vorig jaar de agressieve kloon Blue13 te zijn.

EU-36 werd in 2015 voor het eerst aangetroffen in zetmeelaardappelen in Noord-Nederland en Duitsland. In 2016 in Nederland, België, Duitsland en Noord-Frankrijk. In geheel Europa heeft het nu een aandeel van 4%.

Nederland broedplaats nieuwe stammen en klonen

EU-37 is voor het eerst aangetroffen in 2013 in de Noordoostpolder. Daarna werd het beperkt aangetroffen, maar sinds vorig jaar is de kloon bezig met een opmars. Het aandeel in de Europese populatie bedraagt nu 5,5%. Naast Nederland, België en Noord-Frankrijk is deze kloon inmiddels ook waargenomen in Engeland, Polen en Slovenië. Nederland geldt als een kraamkamer voor nieuwe stammen en klonen. In Nederland zijn – in tegenstelling tot zuidelijkere landen – nog veel solitaire phytophthorastammen aanwezig die zich geslachtelijk voortplanten.

Voor de monitoring van EuroBlight zijn afgelopen seizoen ruim 1.600 monsters van phytophthora-aantastingen verzameld in 26 landen. EuroBlight is een Europees netwerk van agrochemische bedrijven, handelshuizen en onderzoeksinstellingen. Voor Nederland is Wageningen UR participant.

Monitoren phytophthorapopulaties

Sinds 2013 worden in Europa de phytophthorapopulaties gemonitord. In de afgelopen jaren zijn er geen grote verschuivingen geweest, vertelt Huub Schepers, phytophthoradeskundige bij Wageningen Plant Research. De kloon Blue13 is met een aandeel van 31% de belangrijkste veroorzaker van phytophthora in Europa. De ruime verspreiding van Blue 13 is een gevolg van de grote agressiviteit en de ongevoeligheid voor middelen met de actieve stof metalaxyl. Ridomil en Fubol gold zijn daarvan voorbeelden. Naast (EU-13) Blue 13 zijn in Europa EU-6 (Pink 6) met 24 procent en EU-1 met 4,5% veelvoorkomende klonen.

Kleine verschuivingen zijn er wel, zoals de groei van EU-36 en EU37. Andere relatief nieuwe klonen, zoals EU-34 en EU-35 zijn na de opkomst in 2015 in 2016 weer verdwenen. Ook de kloon Green33 is vrijwel verdwenen. Dit type kwam enkele jaren geleden in Nederland snel op vanwege de verminderde gevoeligheid voor de actieve stof fluazinam. Maar omdat telers andere middelen dan Shirlan gingen spuiten, verdween het weer.

Eigenschappen onderzoeken

Van Blue13 en Green33 zijn de eigenschappen bekend, zoals hun agressiviteit en voor welke actieve stoffen ze meer of minder gevoelig zijn. De eigenschappen van de nieuwe klonen EU-36 en EU-37 zijn nog niet bekend, zegt Schepers. “Maar om phytophthora effectief te kunnen bestrijden, moeten we die eigenlijk wel weten. We vinden een nieuw genotype, wat betekent dat nu voor de praktijk?”
Om meer inzicht te krijgen in de eigenschappen van nieuwe klonen is Euroblight een studie gestart: IPMblight2.0. Denemarken, Engeland, Frankrijk en Estland financieren deze studie. De Nederlandse overheid betaalt er niet aan mee.

Eén reactie

  • alphons1

    door de vele kali die gebruikt word in aardappen heeft als gevolg dat kali magnesium verdringt. en dat is de weerstand tege phytophtora

Of registreer je om te kunnen reageren.