Een akkerbouwer in Tunesië oogst zijn tarwe. Het land verwacht een veel grotere oogst dan vorig jaar. - Foto: Reuters AkkerbouwNieuws

Marokko verhoogt importheffing tarwe

Marokko verhoogt de invoerheffing op tarwe van 30% naar 135%. Het hogere tarfief blijft in ieder geval tot 31 december 2017 van kracht.

Marokko verwacht een grote tarweoogst. De heffing werd vorig jaar verlaagd, omdat de tarweoogst toen zwaar tegen viel door droogte. Ook Tunesië verwacht dit jaar meer tarwe te oogsten. Beide landen kopen veel tarwe in de EU en in de landen rond de Zwarte Zee.

Afhankelijk van regen

De wereldvoedselorganisatie FAO verwacht dat Marokko dit jaar 7,0 miljoen ton tarwe oogst. Vorig jaar is 2,7 miljoen ton van de akkers gehaald. De gerstoogst komt op 2,8 miljoen ton tegen 600.000 ton vorig jaar. Vorig seizoen kocht Marokko 9,1 miljoen ton graan op de wereldmarkt. De FAO verwacht dat de import in het nieuwe seizoen zakt naar 7,6 miljoen ton graan. De akkerbouwers in Marokko kunnen slechts 15% van hun areaal irrigeren. De rest van het areaal is afhankelijk van regen.

Ook Tunesië koopt gewoonlijk veel graan in de EU en rond de Zwarte Zee. Landbouwminister Samir Bettaib verwacht een oogst van 1,8 miljoen ton graan. Dat is 500.000 ton meer dan vorig jaar. “We hoeven minder graan te importeren”, zegt Bettaib tegen nieuwssite Agrimoney.

Beheer
WP Admin