Foto: Bert Jansen AkkerbouwNieuws

Maine geeft GMO-aardappel Innate teelttoelating

De Amerikaanse staat Maine heeft een teelttoelating gegeven aan drie genetisch gemodificeerde (GMO) aardappelvariëteiten van verwerker J.R. Simplot.

De aardappelen hebben minder last van stootblauw en zijn daarnaast ook resistent gemaakt tegen phytophthora. Het betreft variëteiten van de tweede generatie Innate-aardappelen die Simplot via genetische modificatie ontwikkelt. De aardappelen bevatten resistentiegenen uit wilde aardappelplanten, die ze bestand maken tegen phytophthora. Het betreft de Innate-variëteiten Russet Burbank, Ranger Russet en Atlantic.

Kostenbesparing versus daling aardappelconsumptie

Simplot stelt dat de telers en verwerkers kosten besparen met de GMO-aardappelen. Tegenstanders vrezen dat door de introductie van GMO-aardappelen de totale aardappelconsumptie gaat dalen in de VS.

De voedselautoriteit Food and Drug Administration (FDA) verklaarde Innate vorig jaar veilig. Het ministerie van landbouw (USDA) gaf daarna een teelttoelating. Maine was volgens de Bangor Daily News de laatste staat die de Innate nog moest toelaten.

Beheer
WP Admin