Foto: Bayer Cropscience AkkerbouwNieuws

Koudestress in verder gezonde wintertarwe

Wintertarwe heeft last van koudestress. Dat merkt Bayer CropScience op in de derde en laatste ziektemonitoring van dit seizoen.

De tarweplanten reageren op de vorstdagen van de tweede helft van april. Deze koudestress uit zich in gele bladvlekken, vooral op de bladtoppen. Bespuitingen met groeiremmers of meststoffen kunnen deze stress nog versterken. Voor een vlotte doorgroei is warm weer van belang.

Ziektedruk niet toegenomen

De ziektedruk is de laatste weken niet toegenomen, ziet Bayer. Septoria blijft onderin het gewas aanwezig, maar had door het droge en schrale weer weinig kans om zich verder uit te breiden. Ook gele roest is in de gevoelige rassen aanwezig, maar breidt zich niet uit. Bruine roest is in de derde monitoring nergens aangetroffen. Meeldauw wordt vooral in Zuid-Nederland in gevoelige rassen gevonden.

Septoria-infecties pas over drie weken zichtbaar

De neerslag van de laatste week kan leiden tot septoria-infecties. Deze zijn pas over drie weken duidelijk zichtbaar. Het Bayer-adviessysteem geeft aan dat het vochtige weer ook gele en bruine roest kans geeft. “Kortom: houdt uw gewas gezond met de juiste combinatie van een T1- en T2-bespuiting.”

Beheer
WP Admin