Akkerbouw

Nieuws

Industrie verwerkt 10% meer importaardappelen

De verwerking van importaardappelen is dit seizoen bijna 10 procent groter dan vorig jaar. Dat valt op te maken uit cijfers van Brancheorganisatie Akkerbouw.

In de eerste tien maanden van dit jaar betrok de Nederlandse aardappelverwerkende industrie in totaal bijna 1,3 miljoen ton aardappelen uit het buitenland. Vergeleken met dezelfde periode vorig seizoen is zo’n 115.000 ton aardappelen meer afkomstig uit import. De stijgende lijn in de verwerking van buitenlandse aardappelen wordt daarmee voorgezet.

39 procent geïmporteerd

Importaardappelen maken dit seizoen ruim 39 procent uit van de totale Nederlandse aardappelverwerking. Daarmee is duidelijk sprake van een groeiend aandeel in de Nederlandse verwerking. In 2012/13 en 2013/14 bestond een derde van de verwerking uit importaardappelen. De grondstofaanvoer vanuit het buitenland nam daarna verder toe tot 35% in 2014/15 en bijna 37% vorig seizoen.

Een vrachtwagen van AB Texel wordt geladen op een bedrijf met 730 hectare fritesaardappelen in Herichies, Belgie. - Foto: Henk Riswick
Een vrachtwagen van AB Texel wordt geladen op een bedrijf met 730 hectare fritesaardappelen in Herichies, Belgie. - Foto: Henk Riswick

De totale verwerking is in de eerste tien maanden van dit seizoen gestegen tot 3,3 miljoen ton. Deze hoeveelheid is 5,8 procent groter dan in dezelfde periode van vorig seizoen. De verwerking van Nederlandse aardappelen is met 3,4 procent toegenomen tot 2,0 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.