Foto: Marten Sandburg AkkerbouwNieuws

Franse adviesraad wil geen belemmering voor nieuwe gentechniek

Nieuwe gentechnieken zoals Crispr Cas moeten buiten de huidige wetgeving voor biotechnologie vallen. Gewassen die met Crispr Cas genetisch zijn veranderd, vallen dan niet onder de huidige GMO-regels.

Parijs – Nieuwe gentechnieken zoals Crispr Cas moeten buiten de huidige wetgeving voor biotechnologie vallen. Gewassen die met Crispr Cas genetisch zijn veranderd, vallen dan niet onder de huidige GMO-regels.

Dat stelt het Franse Office parlementaire d‘évaluation des choix scientifiques et technologiques (OPECST), een adviesorgaan dat de regering adviseert over wetenschappelijke ontwikkelingen.

Volgens de EU-regels is een organisme genetisch gemodificeerd (GMO) als er van buiten genen zijn ingebracht. Bij Crispr Cas worden met enzymen genen in het organisme uitgeschakeld of veranderd, waardoor de eigenschappen ook veranderen. Bij planten is niet te zien of Crispr Cas is toegepast, of dat de plant door natuurlijke veredeling is ontstaan.

Illegale teelt niet vast te stellen

Daarom adviseert de OPECST de Franse overheid om Crispr Cas buiten de huidige GMO-regels te houden. Er is namelijk niet vast te stellen of het een illegale teelt betreft. Bovendien vreest de OPECST dat veredelingsbedrijven hun activiteiten verplaatsen naar landen buiten de EU, waar nieuwe gentechnieken wel zijn toegestaan.

De Europese Commissie buigt zich al jaren over de verouderde wetgeving voor biotechnologie. Het is onduidelijk wanneer de Commissie met een voorstel komt.

Beheer
WP Admin