Foto: AFP AkkerbouwNieuws

‘Droogte halveert oogst wintergraan in Spanje’

De helft van het wintergraan in Spanje is verloren gegaan door droogte. Slechts 13% van de percelen kunnen worden beregend.

De rest is afhankelijk van de regen die normaal in de winter en het voorjaar valt.

De neerslag bleef ver achter bij het gemiddelde. Dat halveert de opbrengsten, meldt de Spaanse boerenbond Asaja. Asaja schat de oogst van wintergraan op 9,5 miljoen ton. Vorig jaar is 19,3 miljoen ton geoogst, wat voor Spanje een record is.

Boeren kunnen zich verzekeren tegen schade door extreem weer. Ongeveer 60% van het areaal van 5,7 miljoen hectare wintergraan is niet verzekerd, stelt Asaja. De boerenbond vindt dat de overheid graantelers tegemoet moet komen met goedkope leningen en fiscale voordelen, om deze tegenvaller te kunnen opvangen. In de regio’s Castilla en León loopt de opbrengstderving op tot soms 80%. In sommige regio’s heeft het wintergraan ook last gehad van nachtvorst.

Ook in andere landen neerslagtekort

Niet alleen in Spanje regent het te weinig. Volgens de Europese Commissie geldt dat ook voor Italië, Griekenland en het zuiden en westen van Frankrijk. Het neerslagtekort in de bodem is daar opgelopen tot meer dan 30%. Maandag publiceert het wetenschappelijk bureau (JRC) van de commissie een update over de weersinvloeden op de hectareopbrengsten in Europa.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin