Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

‘Bietentelers dupe van einde suikerquotering’

Bietentelers dreigen de dupe te worden van de afschaffing van de suikerquotering. Hun onderhandelingspositie verzwakt op de vrije suikermarkt in de EU.

Dat vergroot het risico dat de winsten in de suikerketen vooral ten goede komen aan de suikerproducenten en niet aan de bietentelers. “De telers dreigen de sluitpost te worden in de suikerketen”, zei voorzitter Bernhard Conzen van de Europese bietentelersorganisatie Cibe op de jaarvergadering in het Britse Newmarket.

Spannend seizoen voor de boeg

De suikerquotering eindigt op 30 september dit jaar. Dan verdwijnt ook de minimumprijs voor bieten. Dat verandert de suikermarkt en ook de positie van de bietenteler in de keten. De concurrentie tussen de suikerverwerkers neemt toe, ook al omdat de suikerproductie flink gaat stijgen. De telers lopen meer risico door schommelende suikerprijzen, die ook de bietenprijzen mee laat fluctueren. Seizoen 2017/2018 wordt daarom een erg spannend jaar voor de telers, stelt Cibe. Het bietenareaal voor volgend seizoen is 17% gegroeid in de EU.

Contractteelt

Conzen vindt dat de suikerproducenten contracten moeten aanbieden aan de telers waar ze bieten voor kunnen telen. “Dat voorkomt dat de teelt verliesgevend wordt en dat bietentelers op termijn opportunistisch gaan besluiten om wel of geen bieten te telen. Daarnaast moet het gemeenschappelijke landbouwbeleid ruimte bieden om de suikermarkt transparant te maken en telers moeten de mogelijkheid krijgen prijsrisico’s te beheersen. Maar dat moet niet in de wielen worden gereden doordat derde landen extra suiker naar de EU kunnen exporteren.”

Laatste reacties

 • Daan1

  Hmmm, kijken of het coöperatieve gedachtengoed eindelijk vruchten gaat dragen, zou mooi zijn.

 • Jaap39

  Eigenlijk weet je van te voren waar deze markt op uit draait.
  Voedsel is niet geschikt voor vrije markt.

 • francois xavier

  landbouwers zullen altijd de dupe zijn van de vrije markt. ze hebben geen organisatie die hun belangen verdedigt.

 • Alex63

  Is een open deur maar als individuele teler kun je niks of je doet mee of valt af. Je bent aan de industrie overgeleverd en als we eerlijk zijn is telen voor een industrie niet de beste oplossing om een eerlijk en winstgevende prijs te krijgen voor onze geleverde bieten. Maar ik kijk ook naar onze mannen in de raad van toezicht of wat het al meer mag zijn die hebben namelijk ook laten gebeuren dat de basis van 16% naar 17% suiker is gegaan en ook dat zal denk ik impact gaan krijgen voor ieder individuele teler want bieten leveren met 17% hopelijk wordt het normaal maar ik zou dat nu nog niet als normaal willen betittelen, maar het is wel al aangepast, kijk en dat vind ik jammer want daar hadden onze mannen wel voor kunnen gaan liggen om dat nog even af te zien! Maar ja? We zullen zien en hoop met Daan1 mee dat het cooperatieve gedachtengoed vrucht gaat dragen zoals hij dat schrijft.

 • Suikerstuutje

  Denk dat een Coöperatie een stevig fundament heeft voor de komende periode, hoewel die zachte landing van Hogan is luchtfietserij.....die zou er in de vorige marktordening ook komen, telers bij de Coöperatie zitten overigens niet alleen aan de opbrengsten van suiker alleen vast.
  Wat mogelijk ook zou kunnen meehelpen om meer winst te maken is naast het telen van bieten voor het hogere segment, suiker voor in de thee of koffie, een hoogwaardig product maken uit de reststromen, bv geen energie meer verstoken in pulp drogen, en de uitdagingen in de chemie aanjagen.

 • Koos

  Chemie biedt bietentelers toch groeikansen volgens zelfde krant van zelfde auteur ook op 19 mei 2017?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.