Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwNieuws

‘Beloning voor data hoeft niet altijd geld te zijn’

De beloning van boeren voor hun data hoeft niet altijd in geld te zijn. Dat zegt Sjaak Wolfert specialist datamanagement bij Wageningen Universiteit & Research (WUR).

Boeren kunnen als tegenprestatie voor hun gegevens ook een terugkoppeling krijgen in de vorm van benchmark-analyses: vergelijkingen hoe ze het doen ten opzichte van collega‘s.

Wolfert sprak woensdag in Utrecht op het congres Global Forum for Innovations in Agriculture. Hij zei niet te verwachten dat in de keten één grote partij gaat profiteren van data die worden verzameld.

Drie dingen doen voor succesvolle smar farming

Om via smart farming vooruitgang te boeken op het boerenbedrijf is het volgens Wolfert nodig het spel volledig te spelen. Dat betekent smart sensing en monitoring, slimme analyse en planning op basis van de gegevens en vervolgens slimme controle. “Alle drie moet je doen, anders het werkt het niet”, aldus Wolfert.

Volgens Jérémie Wainstain, directeur van het Franse startup-bedrijf The Green Data, is overigens de voedselketen erg moeilijk via data te optimaliseren. “Aan de ene kant van de keten heb je het boerenbedrijf met onzekerheden op het gebied van weer en klimaat, de grond, rassen en ziekten en plagen. Aan de andere kan staat de redelijk onvoorspelbare markt.”

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin