Akkerbouw

Nieuws

Avebe betaalt gemiddeld € 81

Coöperatie Avebe heeft deze campagne gemiddeld € 81 per ton aardappelen uitbetaald.

Deze uitbetalingsprijs is 15% hoger dan die van 2015. Er zijn telers die meer dan € 100 per ton aardappelen hebben ontvangen voor hun zetmeelaardappelen.

De uitbetalingsprijs is opgebouwd uit een basisprijs (campagneprijs) en prestatiecomponenten voor onder andere kwaliteit, levertijdstip en zetmeelgehalte. Kosten voor verlading en transport zijn voor Avebe.

De campagneprijs bedraagt deze campagne € 68 per ton aardappelen. Dat is inclusief de premie voor vollevering van het A-volume van € 3 per ton aardappelen. De campagneprijs is € 5 per ton meer dan van campagne 2015.

Koppeling met aandelen coöperatie

Avebe kent A-, B-, en C-aardappelen. Dit is gekoppeld aan de aandelen die de leden hebben van de coöperatie. Telers committeren zich aan de levering van een volume tussen de 4 ton zetmeel per aandeel (leverplicht) en de 5 ton zetmeel per aandeel (leverrecht) Dit stellen ze vooraf vast. Het B-volume is het volume tussen het leverrecht en het A-volume. Het C-volume is het volume boven het leverrecht. De vastgestelde campagneprijs geldt voor A-aardappelen.

Goede verkoopmogelijkheden aardappelzetmeel

Avebe zag voor seizoen 2016-’17 goede verkoopmogelijkheden voor aardappelzetmeel, hoogwaardige zetmeelderivaten en (hoogwaardig) aardappeleiwit. Om die reden maakte Avebe al vroeg in het seizoen bekend voor B-aardappelen dezelfde prijs (€ 68 per ton aardappelen) te betalen als voor A-aardappelen, en ook voor C-aardappelen een relatief hoge prijs neer te tellen. De C-prijs is € 5 per ton lager dan de A-prijs. Bovenop de B- en C-prijs gelden ook de toeslagen voor kwaliteit, zetmeel en levertijdstip, alsmede de € 3 volleverpremie.

Hoog zetmeelgehalte

De hogere uitbetalingsprijs komt deels door het hoge zetmeelgehalte van de aardappelen, vertelt een woordvoerder van Avebe. Oogst 2016 kenmerkte zich door gemiddeld iets lagere kilo-opbrengsten, maar gemiddeld hoge zetmeelgehaltes. De prestatieprijs wordt in november bekend. In die prijs komt het totaalbedrag dat voor aardappelen is betaald samen met het nettoresultaat. Als het resultaat dat toelaat, volgt nog een eventuele nabetaling aan de leden.

Of registreer je om te kunnen reageren.