Akkerbouw

Nieuws 6388 x bekeken 2 reacties

Vorstschade in gewassen niet te voorkomen

Suiker Unie kan nu nog niet aangeven hoeveel bieten zijn afgevroren. Pas na het weekend weet Suiker Unie meer, meldt grondstofdirecteur Gert Sikken.

Maar dat er vorstschade zal zijn, lijkt zonneklaar. Afgelopen nachten vroor het aan de grond flink. Volgens Weeronline vroor het in de Achterhoek aan de grond met bijna -9,2 graden. Vlissingen was het enige meetstation waar het aan de grond niet vroor. Pas over enkele dagen is de balans op te maken of de bieten de kou overleefd hebben, aldus Sikken.

Uitrekenen of overzaaien loont

Bieteninstituut IRS adviseert in telstroken uit te zetten en de planten dagelijks te beoordelen of ze zwart of glazig worden. Bietenplanten die alleen beschadigde bladeren hebben, zullen weer herstellen. Staan er te weinig planten, dan is overzaai te overwegen. Of overzaaien loont, hangt van de zaaidatum af en van het plantaantal. Dit kan de teler met de IRS-applicatie ‘(Over)zaai, opkomst en groei’ berekenen.

Achterstand vroeg aardappelen

Op Tholen hebben de vroege aardappelen op kale grond een week achterstand opgelopen, doordat bladeren zijn afgevroren. Aardappelen onder plastic hadden weinig schade.

Flinke schade in fruitbomen

Fruittelers probeerden de bloesems van de fruitbomen te beschermen door water te sproeien of vuurpotten. De schade in fruitboomgaarden wordt geschat op miljoenen euro’s.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Krijg je nu door die vorst ook meer schieters of zijn de bietenplanten daar nog te klein voor?

  • JurgenM

    Nachtvorst op zich geeft niet meer kans op schieters. Vernalisatie vindt plaats bij temperaturen tussen 3 en 12 graden.

Of registreer je om te kunnen reageren.