Akkerbouw

Nieuws

Uienareaal groeit iets, vooral meer rode uien

Het uienareaal 2017 is toch weer iets groter dan vorig jaar, ondanks de beroerde prijsvorming; deze week naar € 0 voor gele zaaiuien. In de traditionele uiengebieden zijn de oppervlaktes stabiel. Vooral langs de oostgrens is uitbreiding gerealiseerd.

Het uienareaal is dankzij het mooie voorjaarsweer vlot ingezaaid. Mooi op tijd en in kort tijdsbestek. Telers wachten op wat neerslag, hier en daar is het erg droog.

Door het kleinere plantuienareaal, na een beperkte beschikbaarheid van eerstejaars plantgoed, is er een duidelijke verschuiving naar vroege rassen. Door het goed verlopen rode uienseizoen is hier ook een areaalgroei gerealiseerd. “Wel 10% meer”, zegt Frank Druyff van zaadbedrijf Hazera. Collega-bedrijven onderschrijven dit: zaad van rode uien is uitverkocht dit jaar.

Landelijk 500 hectare uitbreiding

Jaap Jonker van De Groot en Slot: “Ondanks de slechte marktsituatie zien we toch een kleine uitbreiding. Ik denk landelijk zo’n 500 hectare, 1 of 2%. Uientelers weten dat er na een slecht jaar waarschijnlijk een goed jaar komt. Met de nieuwe oogst begin je weer opnieuw, ook wat betreft prijsvorming.”

‘Meer rode uien’

Vroege zaaiuien vullen het gat van plantuien, waarvan minder uitgangsmateriaal beschikbaar was. Dat ziet Frank Druyff ook, maar hij durft niet met zekerheid te zeggen dat het uienareaal groeit. “Ik denk een lichte toename, maar mijn collega in het Zuiden denkt dat het stabiel blijft. Het areaal rode uien neemt in elk geval toe.”

‘Regen is zeer welkom’

Kees Hoogzand van Hoza verwacht een minimale areaaluitbreiding door de dramatische prijzen van de laatste tijd. “Je kunt ze niet weggegeven krijgen. Vooral nieuwe telers reageren daarop. Wie al lang uien teelt, heeft ervaring met de fluctuerende prijzen.” Uitbreiding vindt plaats in het Oosten, stelt Hoogzand.

De uien zitten er in het Zuidwesten al een week in. Regen is zeer welkom. “Drie weken geleden heeft het bij ons voor het laatst geregend.”

Of registreer je om te kunnen reageren.