Akkerbouw

Nieuws

Schoffelen en spuiten in bieten nu uit den boze

De gemiddelde zaaidatum van bietenteeltseizoen 2017 is uitgekomen op 3 april, gelijk aan het langjarig gemiddelde. Dat meldt verwerker Suiker Unie.

Opvallend zijn de geringe verschillen tussen de teeltgebieden. De gevolgen van de nachtvorst zijn nog niet bekend.
Het bietenseizoen loopt een week voor op vorig jaar, maar ligt in lijn met het langjarig gemiddelde. Uit de zaaidata van de diverse teeltgebieden is op te maken dat het zaaien in 2017 in compact tijdsbestek heeft plaatsgevonden.

De agrarische dienst van Suiker Unie krijgt dezer dagen veel vragen over de nachtvorst. De gevolgen hiervan zijn echter niet te voorspellen. “Er is geen enkel ander advies te geven dan het gewas goed te volgen”, zegt een woordvoerder.

Niet schoffelen en geen herbicidenbespuiting toepassen

Bieteninstituut IRS geeft aan dat bietenplantjes die net opkomen, het meest gevoelig zijn voor vorst. Planten die er al staan, zijn door de droge en koude omstandigheden relatief goed afgehard en bevriezen daardoor minder snel. Schoffelen is uit den boze in een vorstperiode; dat brengt lucht en dus kou in en boven de grond. Een herbicidenbespuiting is ook een slecht idee, want dat maakt de bietenplanten gevoeliger voor vorstschade. Als het een etmaal vorstvrij is en er geen vorst meer wordt verwacht, kunnen bespuitingen worden hervat.

Een gekiemd bietenzaadje. - Foto: Jan Willem Schouten
Een gekiemd bietenzaadje. - Foto: Jan Willem Schouten

Na de vorst schade checken

Na de vorst is het zaak om zo snel mogelijk te beoordelen of schade is ontstaan – te herkennen aan glazige of ingesnoerde stengels en zwart verkleurde kiembladeren – en of overzaaien nodig is. Dit is in de dagen na de vorst waarneembaar.

Soms heeft er ook zaad droog gelegen, meldt Suiker Unie. Die zaadjes kunnen nog altijd gaan kiemen. Hierdoor kan tweewassigheid ontstaan. En hoewel de overzaai nog beperkt is, wordt uit alle gebieden melding gemaakt van muizenschade.

Of registreer je om te kunnen reageren.