Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

KAVB zet biologische teeltmaatregelen op een rij

KAVB heeft de belangrijkste biologische teeltmaatregelen op een rij gezet.

De branchevereniging voor de bloembollensector heeft deze maatregelen, met links naar de meest relevante onderzoeken, op haar website gepubliceerd. Het overzicht is niet alleen interessant voor biologische telers, geeft de KAVB aan, maar voor alle telers die teelt willen verduurzamen.

De reden voor deze publicatie is het toenemende aantal biologische teeltmaatregelen op bloembollenbedrijven, motiveert de vereniging. “Maatregelen als inundatie, het gebruik van groenbemesters en het uitvoeren van een temperatuurbehandeling zijn steeds vaker gangbare praktijk op bloembollenbedrijven. Veel onderzoeken in de sector hebben betrekking op biologische teeltmaatregelen.”

Ziekten en plagen voorkomen en opsporen

Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar Controlled Atmosphere Temperature Treatment (CATT), waarbij plagen worden gedood met behulp van hete lucht en CO2. Een andere voorbeeld is Het Nieuwe Verwerken, waarbij met vision-technieken wordt gewerkt om zieke bloembollen in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Beide onderzoeken worden met financiering van de KAVB uitgevoerd onder de vlag van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Het areaal biologische bloembollen is de laatste 5 jaar verdubbeld naar ongeveer 30 hectare.

Beheer
WP Admin