Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Helft bietenareaal gezaaid dankzij mooi voorjaar

Dankzij het goede voorjaarsweer is het ingezaaide areaal suikerbieten binnen een week gevorderd van 4 naar 51%. Dat blijkt uit de gegevens van Suiker Unie. In maart zat de helft van het areaal dus in de grond. Vorig jaar was na week 13 een derde ingezaaid.

Normaal gesproken verloopt het zaaiwerk meer stapsgewijs. Dat er zo is geprofiteerd van de goede omstandigheden, markeert de grote capaciteit in de akkerbouw. Dat komt onder meer door de hoge mate van eigen mechanisatie en de beschikbaarheid van moderne technieken zoals GPS, waarmee het zaaiwerk ook in het donker probleemloos kan doorgaan.

In Flevoland is bijna alles gezaaid, op de noordoostelijke lichte gronden nog maar 25%. In dit gebied moesten bietentelers vanwege de bodemomstandigheden nog enkele dagen wachten, maar hier worden deze week grote stappen gemaakt.


De grootste sprong is eind maart gemaakt in Oost- en Zuid-Flevoland; van 3,5 naar 95%. Daarna is Zeeuws-Vlaanderen het verst gevorderd met 86% (week ervoor 5,3%).

De kieming van het zaad verloopt vlot. Op Schouwen-Duiveland staan de in week 11 gezaaide bieten er allemaal op. Hier worden ruim 90.000 planten geteld.

De muizen laten ook weer van zich horen; op de zware klei in het Noorden is 7,5 hectare na muizenvraat overgezaaid.

Bekijk ook de fotoreportage: Akkerbouw geniet van voorjaar uit het boekje

Beheer
WP Admin