Akkerbouw

Nieuws 1293 x bekeken

Aardappelexport 9% lager in maart dan jaar eerder

Totale aardappelexport dit seizoen ligt nog boven niveau van vorig seizoen.

Hoewel de aardappelexport in maart 9% lager uitvalt, vergeleken met een jaar eerder, loopt de totale export van consumptie- en industrieaardappelen in de pas met vorig seizoen. Volgens de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) is in maart 77.030 ton aardappelen geëxporteerd.

Meer aardappelen naar Frankrijk

Voornamelijk overzeese bestemmingen en Oost-Europese landen nemen minder aardappelen af. België blijft de grootste afnemer (35.240 ton) met bijna de helft van de maandexport. Opvallend is dat Frankrijk in maart 55% meer aardappelen importeerde, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Frankrijk nam in maart 6.641 ton aardappelen af. Ook het Verenigd Koninkrijk wist de Nederlandse aardappelen goed te vinden met een afname van 5.755 ton. Dat is de grootste hoeveelheid aardappelen per maand sinds juli 2013.

Afrika neemt minder af

In totaal werd dit seizoen in de maanden juli 2016 tot en met maart 2017 428.425 ton uitgevoerd. Dat is nog steeds 3% meer dan dezelfde periode een jaar eerder. De laatste maanden loopt de afzet minder soepel, waardoor de voorsprong die aan het begin van het seizoen was opgebouwd afneemt. Met name Afrika heeft in het huidige seizoen tot en met maart 2017 bijna 11% minder aardappelen afgenomen. De eigen productie wordt meer beschermd en aardappelen vanuit Nederland zijn te prijzig.

Of registreer je om te kunnen reageren.