Akkerbouw

Nieuws 1970 x bekeken

VS laat phytophthora-resistente GMO-aardappel toe

De federale regering in de VS heeft de definitieve toestemming verleend aan 3 genetisch gemodificeerde aardappelen van voedselproducent J.R. Simplot.

De drie variëteiten zijn van de tweede generatie Innate-aardappelen. Die zijn onder andere resistent gemaakt tegen phytophthora.

Eind vorige maand hadden het milieubureau EPA (Environmental Protection Agency) en het voedselveiligheidsbureau FDA (Food and Drug Administration) al groen licht gegeven.

Dit voorjaar kan Simplot aardappelen poten

De toestemming van de federale regering betekent dat Simplot dit voorjaar de aardappelen kan poten en in de herfst de aardappelen mag vermarkten.

Cisgenese met genen wilde aardappelen

Simplot modificeerde de genen van de aardappel door genen in te brengen van wilde aardappelen (cisgenese). Daarnaast zijn door RNA-technieken de eigenschappen van bepaalde genen onderdrukt. De eerste generatie Innate-aardappelen produceert veel minder van het kankerverwekkende acrylamide als de aardappelproducten te heet worden gebakken. Ook heeft de aardappel minder last van stootblauw en kan langer worden bewaard bij lage temperaturen. Volgens Simplot worden dankzij de nieuwe eigenschappen veel minder aardappelen uitgesorteerd. De eerste generatie Innate liggen onder de naam White Russet in de supermarkten in de VS.

‘50% minder middelen tegen phytophthora nodig’

De tweede generatie Innate is ook resistent gemaakt tegen phytophthora, doordat Simplot via cisgenese resistentiegenen van een wilde aardappelplant heeft ingebracht. Het bedrijf zegt dat telers 50% minder phytophthoramiddelen nodig hebben om de ziekte onder de duim te houden. Volgens Simplot drukt phytophthora de hectareopbrengsten met 5% en gaat nog eens 1,7% van de aardappelen verloren in de bewaring.

De toelating van de eerste generatie Innate in 2015 leidde tot veel protesten van milieuorganisaties. Fastfoodketen McDonalds verkoopt daarom geen producten die van deze aardappel zijn gemaakt.

Wageningen UR

Ook Wageningen UR ontwikkelde, in het DuRPh-project, een phytophthora-resistente aardappel via cisgenese. Dat project is in 2015 afgesloten, maar de resultaten worden niet toegepast door aardappelkweekbedrijven. De teelt van deze aardappelen verlaagt de kostprijs voor telers en industrie; maar de EU-wetgeving ziet cisgenese als een biotechnologische ingreep, waardoor de teelt van genetisch gemodificeerde aardappelen verboden is in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.