Foto: Joris Telders AkkerbouwNieuws

Brussel verwacht opnieuw goede oogst oliezaden

De EU oogst dit jaar 30,9 miljoen ton oliehoudende zaden. Dat is iets minder dan de 31,1 miljoen ton van vorig jaar, maar meer dan in voorgaande jaren.

De Europese organisatie Copa-Cogeca schrijft de hoge oogstverwachting toe aan het gunstige weer tot nu toe.

Copa-Cogeca maakt zich wel zorgen over het gebrek aan gewasbeschermingsmiddelen in koolzaad, zegt voorzitter Arnaud Rousseau van de werkgroep die zich bezighoudt met oliezaden. “Telers hebben meer last van de aardvlo door het verbod op neonicotinoïden. Dat drukt de productie.”

Koolzaadareaal groeit licht

Voor koolzaad, verreweg het grootste oliegewas in de EU, verwacht Copa-Cogeca dit jaar een areaal van 6,47 miljoen hectare. Dat is 0,3% meer dan vorig jaar. De Europese Commissie verwacht een grotere interesse bij de akkerbouwers en schat het areaal koolzaad op 6,6 miljoen hectare. Dat is 2% meer dan vorig jaar, schrijft de Commissie in de Short-term Outlook voor 2017-‘18. Vooral in Oost- en Centraal-Europa groeit het koolzaadareaal. In West-Europa neemt de belangstelling af. Zo’n areaal geeft bij gemiddelde hectareopbrengst een totale productie van 22 miljoen ton koolzaad, stelt de Commissie. Dat is 6% meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Beheer
WP Admin