Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Britse telers houden koolzaad voor gezien

De Britse akkerbouwers telen steeds minder koolzaad. Het areaal krimpt dit jaar met nog eens 10% naar zo’n 500.000 hectare. In zes jaar is het areaal dan 34% geslonken.

Dat meldt de nieuwssite Agrimoney op basis van gegevens van de Ierse toeleverancier Origin Enterprises. De krimp die Origin Enterprises voorziet is veel groter dan die van het Britse landbouwschap Agriculture & Horticulture Development Board (AHDB). Die gaat ervan uit dat de Britse akkerbouwers dit jaar 1% minder koolzaad telen.

De Britse akkerbouwers halen steeds meer koolzaad uit hun bouwplan vanwege aantastingen door de koolzaadaardvlo. Die kan niet meer bestreden worden met neonicotinoïden. De Europese Commissie verbood in 2013 drie neonicotinoïden die in zaadcoatings zitten om insectenvraat te voorkomen. Brussel stelde het verbod in, omdat de voedselautoriteit Efsa een verband met overmatige bijensterfte niet uitsluit.

Het Verenigd Koninkrijk was altijd de vierde producent van koolzaad in de EU, na Frankrijk (1,5 miljoen hectare), Duitsland (1,3 miljoen hectare) en Polen (735.000 hectare). Origin Enterprises denkt dat Roemenië nu de vierde plek gaat innemen met een areaal van 600.000 hectare.

Beheer
WP Admin