Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Akkoord bietentelers België en Tiense Suiker

De Belgische bietentelers en Tiense Suikerraffinaderij hebben een akkoord gesloten over de levering van bieten van oogst 2017. Dat meldt de Vlaamse minister van Landbouw Joke Schauvliege.

Over de inhoud van het akkoord zijn nog geen mededelingen gedaan.

Tiense Suikerraffinaderij had de bietentelers afzonderlijk een voorstel gedaan. Daar stak Schauvliege een stokje voor. “De Europese regelgeving bepaalt dat bietentelers en suikerproducenten voorafgaand aan het teeltseizoen een sectoraal akkoord moeten sluiten. Dat akkoord vormt de basis voor de leveringscontracten tussen individuele telers en de suikerfabrieken.”

Bemiddelaars zorgen voor akkoord

De onderhandelingen tussen de Tiense Suikerraffinaderij en de vertegenwoordigers van de bietentelers verliepen de afgelopen maanden zeer stroef. Schauvliege en de Waalse landbouwminister René Collin stelden twee bemiddelaars aan. Dat leidde tot het akkoord, meldt Schauvliege.

De bietentelers zijn verenigd in het Coördinatiecomité van de Planters van Haspengouw. Dat wees een eerder bod van Tiense Suikerraffinaderij af. De bietentelers willen een vergelijkbare bietenprijs als in Duitsland, aangezien Tiense Suikerraffinaderij een dochterbedrijf is van Südzucker.

Beheer
WP Admin