Akkerbouw

Nieuws 2263 x bekeken 1 reactie

Veredeling quinoa sneller en makkelijker

De veredeling van quinoa wordt sneller en makkelijker, nu wetenschappers de volgorde van het DNA op een rijtje hebben gezet.

Onder dit internationale team van wetenschappers bevinden zich quinoa-veredelingsexperts van Wageningen UR. De bouwsteenvolgorde van het totale quinoa-DNA wordt op 8 februari gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Die nieuwe kennis wordt gebruikt voor de ontwikkeling van quinoa-rassen die goed voldoen aan de wensen van consumenten en boeren. Expert quinoa-veredeling Robert van Loo: “We hebben bijvoorbeeld mutaties ontdekt die ervoor zorgen dat quinoa-rassen geen bittere saponines kunnen maken. Dergelijke ‘zoete’ rassen hoeven niet te worden gepolijst om de bittere stoffen te verwijderen.” En dat scheelt tijd, geld en water.

Ook andere eigenschappen sneller selecteren

Niet alleen zoete rassen kunnen zo sneller worden ontwikkeld, ook andere eigenschappen kunnen sneller worden geselecteerd, zoals een bepaalde zaadkleur of rassen die groeien op zoute gronden.

Zo kunnen veredelaars wereldwijd vanaf nu zowel specifieker als breder veredelen in dit gewas.

Nederland kent diverse quinoa-telers, verspreid over het land. De Dutch Quinoa Group zoekt biologische telers voor areaaluitbreiding.

Eén reactie

  • koestal

    als het maar niet bitter is,dan wil niemand het hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.