Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

‘Prijsdruk op suiker neemt toe in EU’

De EU gaat volgend seizoen 2017-2018 meer suiker produceren. Dan geldt geen productiebeperking meer. Dat drukt de suikerprijzen in de EU.

Het Britse marktbureau S&P Global Platts gaat uit van een productie van 19,3 miljoen ton witsuiker, meldt nieuwssite Agrimoney. Dat is 14% meer dan dit seizoen en de hoogste productie sinds de suikerhervorming in 2006, toen veel onrendabele suikerfabrieken de deuren sloten met financiële steun van Brussel. De productiestijging komt doordat het areaal suikerbieten in de EU in 2017 groeit naar 1,7 miljoen hectare. Dat is 15% meer dan vorig jaar is geteeld. De areaalgroei vindt vooral plaats in Frankrijk, Duitsland, Zweden en Nederland.

De suikerindustrie mag na de quotering onbeperkt suiker exporteren. S&P Global Platts schat de export op 2,6 miljoen ton. Dat is 73% meer dan dit seizoen.

Suikervoorraad stijgt naar 1,4 miljoen ton

Door de grote productie stijgt de suikervoorraad in de EU naar 1,4 miljoen ton. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van dit seizoen. Dat veroorzaakt prijsdruk. Dat wordt nog eens versterkt doordat de quotering van isoglucose tegelijk stopt met die van suiker. Isoglucose is een zoetstof die wordt gemaakt uit graan.

Beheer
WP Admin