Akkerbouw

Nieuws

Pootgoedexport houdt recordtempo vast

De Nederlandse pootgoedexport heeft het recordtempo in januari vastgehouden. Eind vorige maand was in totaal 464.569 ton pootgoed geëxporteerd.

Dat is de hoogste tussenstand ooit op 31 januari, blijkt uit cijfers van de Nederlandse aardappelorganisatie NAO.

In de maand januari ging iets meer dan 100.000 ton pootgoed naar het buitenland. Vergeleken met vorig jaar is deze hoeveelheid bijna 13.000 ton groter. Ook ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde werd 6,5 procent meer uitgevoerd.

Belangrijkste afnemer in januari was Algerije. De uitvoer naar dit Afrikaanse land was iets groter dan 21.381 ton. De totale uitvoer naar Algerije komt daarmee op 73.145 ton. Dat is ruim 10.000 ton minder dan een jaar geleden. Rond de jaarwisseling kwamen echter toch nog enige zaken tot stand, waardoor de achterstand ten opzichte van vorig jaar kleiner uitvalt dan verwacht.

Het grootste deel van de pootgoedexport bleef in januari binnen de Europese Unie. Italië was met ruim 15.000 ton de grootste afnemer, gevolgd door Spanje en Portugal. De totale afzet binnen de EU kwam vorige maand op 51.805 ton. Voor de jaarwisseling werd naar EU-landen al zo’n 87.500 ton pootgoed afgezet, zodat het totaal is gestegen naar bijna 140.000 ton. Afrika staat in de tussenstand nog wat hoger met een totale hoeveelheid van bijna 180.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.