Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Mega-akkerbouwer Black Earth Farming stopt

In 2005 stapten Zweedse instutionele beleggers met het bedrijf Black Earth Farming groot in de Russische akkerbouw. Een Russische familie denkt het echter beter te kunnen doen en heeft een bod gedaan dat de Zweden niet konden afslaan. Voorop staat namelijk de ‘shareholder value’.

Het Zweedse beursgenoteerde bedrijf Black Earth Farming met 256.000 hectare akkerbouwgrond in het vruchtbare zuidwesten van Rusland houdt op te bestaan. Het bedrijf doet het volledige belang van de hand aan de Russische landbouwinvesteringsmaatschappij Volgo-DonSelkhozInvest. Black Earth heft zich als gevolg daarvan op. Het financiële jaarverslag 2016 dat vrijdag 24 februari wordt gepresenteerd, wordt daarmee het laatste voor de maatschappij. Dat werd vorige week bekend gemaakt.

Meest doelmatig en kostenefficiënt

Black Earth is een nog relatief jonge maatschappij, die in 2005 werd opgericht. Het behoorde tot de eerste niet-Russische bedrijven die aanzienlijke investeringen deed in de agrarische sector van Rusland. Van de 256.000 hectare die het beheert is 89 procent in eigendom. De hoofdproducten zijn tarwe, gerst, mais, zonnebloemen en aardappelen. Black Earth is een van de grootste beursgenoteerde landbouwbedrijven. Zijn doelstelling was om de beste in de klas van agro-industriële bedrijven te zijn als het gaat om kosten en doelmatigheid.

Aandeelhouders nemen hun winst

De reden om desondanks de zaak van de hand te doen is simpel. De ‘shareholdervalue’ staat bij Black Earth Farming voorop en het bod van Volgo-DonSelkhozInvest was kennelijk te mooi om af te slaan. De door de Russische investeerders betaalde prijs biedt de aandeelhouders een premie tussen 96,5% en 104,7% op de gemiddelde prijs van de aandelen sinds 9 august 2016. Op die datum maakte Black Earth in een beursmededeling duidelijk dat het in gesprek was met potentiële bieders.

Tegen de achtergrond van die mededeling komt de verkoop aan Volgo-DonSelkhozInvest dus niet als een donderslag bij heldere hemel. Ondernemingsbestuursvoorzitter Per Åhlgren van Black Earth zegt dat de transactie is afgewogen tegen de alternatieven, inclusief ook het bedrijf zelf voortzetten. “Daarbij zijn we tot de overtuiging gekomen dat de verkoop aan Volgo-DonSelkhozInvest de beste waarde voor al onze aandeelhouders oplevert.”

Russen kunnen het beter

De overige belangstellenden waarmee gesprekken werden gevoerd zijn volgens Black Earth ook allemaal Russisch. Zij waren zonder uitzondering van mening dat ze het beter konden doen Black Earth omdat ze thuis zijn in Rusland. Impliciet wordt dat door het ondernemingsbestuur erkend.

Volgo-DonSelkhozInvest beheert bij voorbaat al 200.000 hectare akkerbouwgrond in dezelfde regio en is in handen van een familie. De producten zijn exact dezelfde als die van Black Earth, afgezien van de aardappelen.

Slechte oogsten in 2016

De laatste jaarcijfers van het bedrijf zullen mogelijk niet zo goed uitpakken. Dit gezien de slechte oogsten, waarover in het verslag over de eerste negen maanden van 2016 wordt gerept. De akkerbouw had in augustus te kampen met een overmaat aan neerslag, ruim twee keer meer dan het vijfjarig gemiddelde. Kwaliteitsverlies resulteerde in tot 25% lagere prijzen.

Des te welkomer is het bod van Volgo-DonSelkhozInvest. De formele beslissing daarover zal door de aandeelhouders volgende maand worden genomen. De grootste aandeelhouders, waaronder enkele Zweedse instituttionele beleggers, hebben echter al te kennen gegeven dat ze met het bod akkoord zullen gaan.

Laatste reacties

  • Peerke1

    Wat is de vraagprijs en de verkoopprijs. Dat willen wij boeren toch weten.

  • Gullef

    184 miljoen betaalt de nieuwe eigenaar voor 244 000 hectare (bron: boerenbusiness)

  • Ze draaiden al jaren met verlies, vooral omdat men logistiek de zaakjes niet op orde kregen. Natuurlijk kiezen ze voor ' shareholder value, de aandelen dreigden junk status te krijgen.

  • Dpj

    Ik wil over een paar jaar wel weer eens te weten krijgen hoe het dan met het bedrijf gaat. Russen kunnen het allemaal beter.... Waarom deden ze het dan nooit?

Of registreer je om te kunnen reageren.