Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

HZPC overweegt gen-onderzoek buiten de EU te doen

HZPC overweegt het onderzoek met nieuwe veredelingstechnieken te verplaatsen naar buiten de EU. Volgens het pootgoedhandelshuis lopen de EU-regels achter bij de technische ontwikkelingen.

In het buitenland kan HZPC veel sneller genetische vooruitgang boeken in de veredeling dan in de EU, omdat daar nieuwe gen-technieken zoals cisgenese en Crispr-Cas wel zijn toegestaan. Volgens HZPC-directeur Gerard Backx overweegt het bedrijf alleen verplaatsing van onderzoek met nieuwe gen-technieken. “De rest van ons onderzoek blijft in Nederland.”

De regels voor gentechnieken lopen achter op wat al mogelijk is, zei Backx woensdag op de aardappeldag in Dronten, van de landbouwbeurs LNCN. “Met Crispr-Cas kunnen veredelaars delen van genen verplaatsen, stil zetten of juist aanzetten. Dat gebeurt ook met spontane mutaties. Een aardappel die met Crispr-Cas is voortgebracht, is niet te onderscheiden van gangbare aardappelen.”

Crispr-Cas en cisgenese gelijktrekken aan traditionele kruising

Dan kan de situatie ontstaan dat genetisch veranderde aardappelrassen vanuit derde landen de EU binnenkomen. Backx: “Dat is niet tegen te houden, omdat er geen onderscheid is. Dan ontstaat een grijs gebied van wat genetisch gemodificeerd is en wat niet. Daarom moet de politiek nieuwe regels opstellen voor genetische modificatie. Ik vind dat Crispr-Cas en cisgenese moeten worden gelijkgetrokken aan traditionele kruising, want er worden geen soortvreemde genen ingebracht.”

In Brussel loopt nog steeds een discussie over aanpassing van de regels voor genetische modificatie. Nu is vrijwel elke niet-natuurlijke ingreep verboden. Agroconcern BASF verplaatste om die reden het biotechnologische onderzoek in 2012 van de EU naar de VS.

‘Aardappel loopt gevaar achterop te raken’

Volgens Backx wordt wereldwijd per jaar € 30 miljoen gestoken in de veredeling van aardappelen. “Dat is wereldwijd gemiddeld € 1,50 per hectare. Bij mais is dat € 3 en bij suikerbieten zelfs € 9,10 per hectare. Je ziet dan ook dat de genetische vooruitgang bij aardappelen veel langzamer gaat dan bij mais of suikerbieten. De aardappel loopt het gevaar op termijn duurder te worden ten opzichte van andere gewassen. Dan raakt de aardappel achterop.”

“Met nieuwe gentechnieken kan veel sneller en gerichter worden veredeld”, zegt Backx. “Dat leidt tot hogere hectareopbrengsten en betere resistenties tegen ziekten.”

Eén reactie

  • Bertus Buizer

    Het gecompliceerde gevecht dat in Amerika een jaar lang heeft geduurd om de patenten voor CRISPR-CAS9 is nog maar net uitgevochten en door de rechter beslist. Van achterlopen van de hoogstaande Nederlandse veredelingssector zou ik dan ook niet willen spreken. Eerder van de onzekerheid en vertwijfeling. Die vertwijfeling is misschien wel begrijpelijk maar niet goed. Sommigen proberen de sector en overheid aan te praten dat we achterlopen. Onze eigen landbouwuniversiteit (WUR) en de door haar geadviseerde staatssecretarissen Sharon Dijksma en Martijn van Dam (PvdA) doen dat bijvoorbeeld (#TK2017).

    Nederland is juist sterk en onderscheidend in klassieke veredeling. Met een eventuele overstap naar nieuwe gentechnieken riskeert het Nederlandse toonaangevend handelshuis HZPC haar goede imago te verliezen, met name in Rusland en Noord-Afrika (o.a. Algerije), waar genetische modificatie taboe is. De nieuwe gentechnieken cisgenese en CRISPR-CAS9 zijn echt niet het Ei van Columbus. Eerder het Paard van Troje. De resistenties tegen ziekten zijn slechts tijdelijk en de aardappelen worden duurder door patenten. U leest het goed, er rusten inmiddels al meerdere dure patenten op CRISPR-CAS9. Daar zit dus ook een flink prijskaartje aan voor de veredelingssector en dus ook voor de boeren en tuinders. En dit terwijl er juist heel mooie andere uitdagingen voor het oprapen liggen. Zie (u kent het artikel misschien al): <>

Of registreer je om te kunnen reageren.