Akkerbouw

Nieuws

Fritesindustrie vreest Braziliaanse importheffingen

Aardappelverwerkers vrezen dat Brazilië torenhoge importheffingen instelt op diepgevroren aardappelproducten uit Nederland.

In het ergste geval zouden heffingen Nederlands product tot 41% duurder kunnen maken voor afnemers in Brazilië. Voor Nederland staat een exportwaarde van €50 miljoen op het spel.

Volgens het Braziliaanse bedrijf Bem Brasil Alimentados werden in de periode van juli 2014 tot juni 2015 verdacht goedkope diepgevroren aardappelproducten ingevoerd uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. De gehanteerde prijzen zouden 18 tot 41% lager zijn dan de prijzen die in de referentieperiode zijn gehanteerd bij export naar Groot-Brittannië.

Dumping verboden

Deze praktijk heet in handelsjargon dumping en is binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verboden. Alle betrokken landen zijn lid van de WTO. Als Brazilië heffingen instelt, moet de EU deze bestrijden binnen de WTO. Dergelijke procedures kunnen jaren duren.

De klacht van Bem Brasil leidde ertoe dat DECOM, onderdeel van het Braziliaanse ministerie van industrie, handel en diensten, een antidumpingonderzoek instelde. Naar verwachting zal DECOM aanstaande woensdag de uitkomsten publiceren. Sidera Consultancy uit São Paulo adviseert de betrokken Europese bedrijven en zag een zorgwekkend conceptadvies.

De Braziliaanse overheid kan het advies negeren, maar dat zou wel een motie van wantrouwen zijn richting een belangrijk overheidsinstituut. Hoe hoog de heffingen zullen zijn, is onduidelijk. Mogelijk kiest Brazilië ervoor het percentage tussen de 'Braziliaanse' en 'Britse' prijzen te hanteren. Voor Nederland zou dat 41% betekenen.

Secretaris Hylke Brunt van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie, hoopt dat Nederland de kwestie meer prioriteit geeft. "Het onderzoek van DECOM rammelt aan alle kanten. Tot die conclusie is de Europese Commissie ook gekomen. Maar we zien in Den Haag noch Brussel op dit moment de echte wil het onderwerp stevig op te pakken."

Kamervragen

Tweede Kamerleden Helma Lodders en Han ten Broeke van de VVD roepen in een kamerbrief minister Lilianne Ploumen (buitenlandse handel) en staatssecretaris Martijn van Dam (economische zaken) op in actie te komen.

Brazilië is voor Nederland een relatief belangrijke markt. In 2015 ging volgens World Potato Markets circa 83.000 ton diepvriesproduct naar Brazilië. Nederland was na Argentinië de grootste leverancier. België volgt daarna en is net als Duitsland en Frankrijk ook onderwerp van onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.