Akkerbouw

Nieuws

Dijksma: onderzoek biotech niet blokkeren

Onderzoek naar en met nieuwe veredelingstechnieken moet vooral doorgaan, maar dat betekent niet dat elk product dat met nieuwe technieken kan worden ontwikkeld ook moet worden toegelaten.

Dat standpunt nam staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) donderdag in, tijdens een debat met de Tweede Kamer over biotechnologie.

Dijksma zegt dat aanpassing van het beleid noodzakelijk is, omdat met name op Europees gebied de regelgeving achter de feiten aan dreigt te lopen. "Nederland bepleit al jaren de vrijstelling van technieken die veilig bevonden worden, zoals cisgenese."

Nieuwe technieken

Dijksma sprak ook over andere nieuwe technieken, zoals Crispr-Cas, waarmee met behulp van nieuwe biotechnologische technieken gewassen kunnen worden ontwikkeld, die niet te onderscheiden zijn van gewassen die via klassieke veredeling ontstaan. Vooralsnog worden die nieuwe technieken in Nederland en de EU beschouwd als genetische modificatie.

Dijksma vindt echter dat er snel duidelijkheid moet komen, omdat nu innovatie dreigt te worden belemmerd. Zeker nu producten die op die manier worden ontwikkeld buiten de Europese Unie, toch op de Europese markt kunnen komen. "Als we daar niet op inspelen, zijn we niet toekomstbestendig bezig", aldus Dijksma.

PvdD: moratorium op alle nieuwe veredelingstechnieken

Tijdens het debat pleitte de Partij voor de Dieren voor een moratorium op alle nieuwe technieken voor veredeling, terwijl de VVD juist vindt dat de breed beschikbare technieken, die veilig bevonden zijn, moeten worden toegelaten. Dijksma is daar terughoudender in dan de VVD: "We gaan geen nieuwe technieken per motie toelaten", zei ze. Tegelijkertijd is ze tegen een moratorium.

Of registreer je om te kunnen reageren.