Foto: Bert Jansen AkkerbouwNieuws

Agrifirm wil gecoate meststof testen in aardappel

Coöperatie Agrifirm zoekt akkerbouwers die de toepassing van gecoate meststoffen in aardappelen willen testen in de praktijk. De telers moeten dan 5 hectare aardappelen op die manier bemesten. Akkerbouwers met interesse in de praktijkproef kunnen zich melden bij Agrifirm.

De coöperatie heeft de laatste drie jaar onderzoek gedaan naar de toepassing van gecoate meststoffen in aardappelen. Volgens Agrifirm is de stikstofefficiëntie duidelijk verbeterd. Door de coating komen de nutriënten geleidelijk beschikbaar. Dat beperkt de uitspoeling van stikstof.

Minder strooibeurten

Een ander voordeel is dat de akkerbouwer bespaart op het aantal strooibeurten. Hij hoeft minder vaak door de aardappelen te rijden.

Gecoate meststoffen zijn voorzien van een natuurlijke laag om de korrels die langzaam oplost. De soort coating bepaalt in welke mate en wanneer de meststoffen beschikbaar komen voor het gewas. Hierdoor wordt de bemesting optimaal afgestemd op de momenten dat de gewassen voedingsstoffen nodig hebben en het minimaliseert de kans op verliezen naar het milieu.

Beheer
WP Admin