Akkerbouw

Nieuws 1661 x bekeken

Tarweprijs zakt naar nieuw dieptepunt

De tarweprijs zakte woensdagavond op de termijnmarkt in Chicago naar een nieuw dieptepunt. Het eerstaflopende contract (december 2017) daalde onder de $ 4 per bushel (€ 124 per ton).

De notering van $ 3,985 is de laagste prijs voor het decembercontract sinds de handel daar in begon. Het Franse marktbureau Agritel stelt dat de Amerikaanse akkerbouwers nog hooguit € 110 per ton tarwe krijgen.

De tarweprijs wordt gedrukt doordat in de wereld dit seizoen veel is geoogst. Alleen in Australië valt de oogst zwaar tegen. Het Australische overheidsbureau Abares schat dat Australië dit seizoen 20,3 miljoen ton tarwe oogst. Dat is 42% minder dan de recordoogst van vorig seizoen, terwijl het areaal 3% is gekrompen. De Australische tarweoogst valt 26% kleiner uit dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Voor de rest heeft de wereld een record aan tarwe beschikbaar. De voorraden zijn nog nooit zo groot geweest.

Tarweoogst Canada viel mee

Gisteren kwam daar nog bij dat de tarweoogst in Canada is meegevallen. Dit blijkt uit een enquête onder akkerbouwers, van het statistisch bureau StatCan. Het bureau ging bij de start van de oogst uit van een productie van 28 miljoen ton tarwe. Op basis van de enquête houdt StatCan het nu op 30 miljoen ton.

De tarweprijs wordt ook gedrukt doordat de wintertarwe op het noordelijk halfrond zich goed ontwikkelt. Dat vergroot de kans dat er volgend seizoen opnieuw veel tarwe van de akkers komt. De milde winter tot nu toe zorgt er tevens voor dat in Rusland tarwe ongehinderd naar de exporthavens kan worden getransporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.