Akkerbouw

Nieuws 761 x bekeken

Record inbreng uientransacties in beursnoteringen

In het afzetseizoen 2016-’17 is een record van 280.000 ton uien uit 1.274 transacties in 43 weken ingebracht bij de beursnoteringen Goes en Emmeloord; 161.000 ton in het Noorden, 117.500 ton in het Zuiden.

Dat vertelt Gijsbrecht Gunter van het Comité Ui van het GroentenFruit Huis na inventarisatie van de cijfers over het afgelopen handelsseizoen.

Alle transacties openbaar

Ongeveer een kwart van de uien wordt onder beurscondities verhandeld, concludeert hij derhalve. “En alle transacties zijn openbaar op onze website. Sommigen vragen zich af waarom de commissies nog bij elkaar zitten, want alles is al voor de notering beschikbaar. Feitelijk gaan wij daar als handel niet over, want we brengen alleen transacties in en maken geen deel uit van het beursbestuur.”

GroentenFruit Huis publiceert twee keer per week transactiegegevens, op dinsdag en donderdag. “Beide dagen hebben we 300 tot 400 bezoekers voor die gegevens. Dat is een heel mooi aantal wat animo en interesse uitstraalt.”

55% ingediende transacties GlobalGap-gecertificeerd

Van de ingediende transacties is ruim de helft – 55%, in seizoen 2010/2011 was dat nog 25% – GlobalGap-gecertificeerd. “Een derde van de ongeveer duizend uientelers in Nederland heeft een GlobalGap-certificaat. Het volume is echter groter, omdat de telers met een groter areaal vaker gecertificeerd zijn.”

Nieuw is de in het huidige handelsseizoen toegevoegde kolom waarin bijzonderheden kunnen vermeld over een ingebrachte partij, zoals een afwijkende bestemming, bijzondere kwaliteit of over de MH-behandeling. Gunter uit de wens om jaarrond transacties te publiceren. “Ik weet nog niet of we dat kunnen realiseren, maar we gaan er wel voor.”

Of registreer je om te kunnen reageren.