Foto: Ronald Hissink AkkerbouwNieuws

Grote aardappeloogst nekt balans in aardappelmarkt

De (te) grote aardappeloogst dit jaar staat een gezonde balans tussen vraag en aanbod in de weg. Voorlopig althans, aldus de telersorganisaties NEPG North-Western European Potato Growers) en de VTA (Verenigde Telers Akkerbouw). “De lentemaanden kunnen onberekenbaar zijn.”

De NEPG heeft voor de vijf belangrijkste aardappelgebieden in Noordwest-Europa de balans opgemaakt. De organisatie verwacht in Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittanië en Duitsland nu een consumptie-aardappeloogst van 29,339 miljoen ton. Deze hoeveelheid ligt 17,2% boven het vijfjarig gemiddelde.

Ook de sterke toename in de aardappelverwerking weegt niet op tegen de bijzonder grote aardappeloogst dit jaar. In de afgelopen vijf jaar is de verwerking met iets meer dan 13% toegenomen tot ruim 15,2 miljoen ton. België laat de sterkste toename zien in de aardappelverwerking; plus 21% naar 4,4 miljoen ton. Daarna volgt Nederland met een uitbreiding van 17,7% in vijf jaar, naar iets meer dan 4 miljoen ton. In Frankrijk en Groot-Brittannië wordt 5% meer aardappelen verwerkt dan vijf jaar geleden. In Duitsland is de verwerking met 6,55% toegenomen.

5% extra uitval

In de vijf Noordwest-Europese aardappellanden is het areaal dit jaar met 5,5% uitgebreid. In combinatie met onverwacht hoge opbrengsten, resulteert dit in een grote aardappeloogst. Hier en daar zijn probleempercelen niet geoogst, vanwege het natte weer en de lage aardappelprijzen. Daarnaast zijn er ook meer problemen met de kwaliteit in de bewaring. De NEPG schat dat er zodoende sprake is van zo’n 5% extra uitval.

Beheer
WP Admin